Aproximativ 100 de persoane au protestat în Capitală, cerând demisia lui Victor Ciorbea

Ziarul Financiar 11.01.2017

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns la Universitate, miercuri seara, începând cu orele 18.00, pentru a cere demisia Avocatului poporului, Victor Ciorbea. Protestatarii sunt nemulţumiţi de demersul lui Victor Ciorbea la CCR privind Legea 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern.

Protestatarii au strigat "Jos Ciorbea!" şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Ciorbea, ai făcut varză Constituţia" şi "Avocatul politrucilor, nu al poporului".

Oamenii spun că Avocatul Poporului nu trebuie să reprezinte interesele politicienilor, ci pe cele ale poporului şi sunt nemulţumiţi de activitatea lui Victor Ciorbea în această funcţie.

"Vrem să protestăm pentru a forţa demiterea Avocatului poporului. Nu m-a mulţumit nimic în toată cariera lui. Încă de pe vremea când era premier Victor Ponta, inactivitatea şi părtinitatea cu care a abordat toate problemele au fost mai mult decât clarificatoare pentru mine", a declarat Emil Daie, unul dintre protestatari.

"Am ieşit în stradă, deşi nu e vremea tocmai caldă, pentru că domnul Ciorbea şi cei care îl susţin trebuie să ştie că este un politruc, că şi-a slujit destul stăpânii lui politici şi că Avocatul poporului este o instituţie care trebuie să protejeze cetăţeanul de rând. Dragnea are majoritatea parlamentară la degetul lui să schimbe legi. (...) Domnul Ciorbea trebuie să plece şi cei care l-au pus să numească un avocat care să reprezinte poporul. (...) Ar fi normal să fie un om cu o largă susţinere populară şi parlamentară, nu o persoană care este avocatul unei majorităţi anume", spune Cristian Şoimaru, un alt participant.

"Am venit pentru a susţine demiterea Avocatului poporului, care din punctul meu de vedere şi al celor prezenţi aici a acţionat neconstituţional. Au fost nenumărate ocazii în România în ultimii ani în care el nu s-a implicat, cauze în care se încălca grav demnitatea umană, iar dumnealui nu a acţionat. Din ce am citit eu, mi se pare îngrozitor să intervii doar în anumite cauze. (...) Cred că Avocatul poporului ar trebui să vadă de treburile poporului şi să ţină cont de ceea ce doreşte poporul", a declarat Alina.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a sesizat la CCR Legea 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern. În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a spus că preşedintele Klaus Iohannis este indignat de demers, considerându-l "o acţiune cu unic beneficiar". Ulterior, Victor Ciorbea a declarat că are convingerea că toţi cei care lecţii despre constituţionalitate nici nu au răsfoit sesizarea făcută la CCR privind legea care nu permite persoanelor condamnate să facă parte din Guvern.

Întrebat despre o eventuală demisie, Victor Ciorbea a spus că cei care au ridicat această problemă sunt "bieţi oameni care nu ştiu despre ce e vorba şi nu au avut răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care am formulat-o".