Industria încheie anul cu o creştere minimă, dar comenzile noi lasă să se vadă un 2017 mai bun

Autor: Iulian Anghel 13.01.2017

Producţia industrială a crescut la 11 luni cu doar 0,6% serie ajustată (1,5% serie brută), dar cifra de afaceri pe total industrie a crescut cu 4,4%, iar comenzile noi în industria prelucrătoare cu 7,6%, ceea ce oferă perspective pentru un 2017 mai bun.



Potrivit datelor INS publicate ieri, producţia industrială totală a fost trasă in jos de industria ex­trac­tivă care se află în suferinţă de un an şi jumătate (un mi­nus la 11 luni de 16,5%, date ajustate) şi de industria ener­getică (minus 2,6%). În schimb, industria pre­lucrătoare a mers mult mai bine, cu un plus la 11 luni de 3,4% (ajustat) şi un salt de 4,2% noiem­brie/noiembrie.

Evoluţia mai bună a industirie prelucrătoare se vede şi în comenzile noi. Chiar dacă au scăzut cu 1,9% în noiembrie faţă de octombrie, comenzile noi au avansat cu 7,9% noiembrie la noiembrie şi cu 7,6% în primele 11 luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai puternic au crescut în noiembrie 2016, faţă de noiembrie 2015 comenzile în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care au avut un avans de 7,3%.

„Evoluţia comenzilor noi (influenţată şi de ameliorarea indicatorilor de încredere în plan global, dar şi de prevederile din noul Cod fiscal cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2017) exprimă premise pozitive pentru dinamica industriei interne la începutul anului curent“, comentează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

În primele 11 luni, an/an, din perspectiva comenzilor noi în industria prelucrătoare, cel mai puternic au crescut producţia de hârtie (plus 25%), echipa­men­tele electrice (8,4%) şi calculatoarele şi produse elec­tronice (plus 7,3%), în vreme ce evoluţii negative au înre­gistrat industria farma cu minus 11,8%, industria meta­lurgică cu minus 11,8%, industria de construcţii me­talice cu minus 0,9% şi industria chimică cu minus 0,7%.

„Estimările macroeconometrice elaborate indică faptul că în ultimele luni dinamica comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a situat peste nivelul potenţial. Această evoluţie exprimă premise de accelerare a tendinţei comenzilor noi în industria prelucrătoare pe termen scurt, perspectivă susţinută şi de ameliorarea semnificativă a indicatorilor de încredere din plan global (după rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA). În acest context, ne aşteptăm la o redinamizare a producţiei industriale pe plan intern la începutul anului 2017“, comentează Andrei Rădulescu.

Deocamdată producţia industrială a înregistrat în primele 11 luni din 2016, an/an, cea mai redusă rată de creştere din 2012 încoace – 1,5% creştere pe date brute şi 0,6% pe date ajustate.