Accelerare pe final de an a creditelor noi acordate companiilor: în octombrie şi noiembrie băncile au dat credite cât în primele patru luni din an

Autor: Anelis Baciu 18.01.2017

Creditele noi în lei acordate compa­ni­ilor au înregistrat un salt spectaculos pe fina­lul anului trecut, în lunile octombrie şi no­iembrie finanţările noi ajungând la 6,3 mi­liar­de de lei, un nivel similar cu cel înregistrat în primele patru luni din 2016, potrivit datelor BNR.

 
În total, în intervalul ianuarie-noiembrie din 2016 băncile au acordat credite noi com­pa­ni­ilor în valoare de 23,3 mld. lei (5,2 mld. euro), cu 9% mai mult decât în ace­eaşi pe­rioadă a lui 2015. Revenirea pe plus a cre­di­telor noi pentru companii a fost remar­cată şi de conducerea BNR, care a afirmat în şedinţa de politică monetară din 6 ianuarie că „în primele două luni ale trimestrului IV finanţările acordate sectorului privat au continuat să crească, de această dată în prin­cipal pe seama creditului acordat societăţilor nefinanciare“.
 
Dezgheţarea creditului în lei pentru com­pa­nii este un semnal bun pentru economie şi un indiciu că investiţiile ar putea creşte. O bu­nă perioadă de timp companiile din România au fost reticente în a accesa finanţări bancare, deşi dobânzile se aflau la minime istorice. Do­bânda medie pentru creditele contractate de com­panii ajunge în prezent la 3,7% pe an la lei. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) costul finanţării bancare este însă mai mare.