Deloitte, despre piaţa de M&A din 2016: 85 de tranzacţii cu o valoare totală de 4 mld. €

Autor: Cristina Roşca 19.01.2017

Pe piaţa locală s-au încheiat anul trecut 85 de tranzacţii cu o valoare mai mare de 5 mil. euro, arată o analiză a com­pa­niei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte.

Piaţa totală de fuziuni şi achiziţii a avut astfel o valoare de 3,4 - 4 mld. euro în 2016, o valoare record pentru ultimii opt ani de zile, po­tri­vit aceleiaşi surse. Cifra cuprinde toate cele trei sub­seg­mente ale pieţei, respectiv M&A-ul pur, mutările de pe pie­ţele de capital şi real estate-ul, văzut ca un segment aparte.

„Regiunea Europei Centrale şi de Est este împărţită în mai multe eşaloane din punctul de vedere al valorii pieţei de M&A. În primul eşalon se află Polo­nia, Turcia, Austria şi Ce­hia, cu o piaţă chiar de pes­te 10 mld. euro. Există dife­ren­ţe mari ca valoare între Po­lo­nia şi Cehia, însă ambele sunt în primul eşalon“, explică Ioa­na Filipes­cu, par­te­ner cor­po­rate finance şi finan­cial advi­sory services în ca­drul Deloitte.

Eşalonul secund cuprinde Ro­mânia, Ungaria, Grecia şi Croaţia, pie­ţe de 1 până la 4 mld. euro. Celelal­te pieţe vin în eşalonul trei.

Ioana Filipescu afirmă că există inte­res din partea fon­du­rilor mari de investiţii pen­tru piaţa locală, însă acestea vin doar în cazul unor deal-uri de peste 100 de mil. euro. Nu­mărul de tran­zacţii peste acest prag este limitat pe piaţa locală. 

Şi în 2016 piaţa a fost puternic influenţată de tranzacţiile mari, în 2016 fiind încheiate trei megatranzacţii, respectiv mutări de peste 500 mil. euro. Cele trei au avut o valoare cumulată de aproape 2 mld. euro, adică 50-60% din totalul pieţei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Deloitte.