Valentin Durigu, KPMG: Ţinta globală pentru reciclarea deşeurilor este de 50%, iar România reclează doar 5-6%

Autor: Simona Tatu 19.01.2017

Obligaţia la nivel global pentru reciclarea deşeurilor de orice fel este de 50%, iar România nu reciclează nici măcar un sfert din cât ar trebui. De asemenea, obligaţia pentru reciclarea echipamentelor electrice şi electronice este de 45% şi va creşte până la 65% în următorii ani, taxa pentru necolectarea acestor deşeuri este de 4 lei/ kilogram, a spus Valentin Durigu, Associate Director, Servicii de Asistenţă Fiscală, KPMG în România la conferinţa ”Intrăm într-o nouă eră a fiscalităţii?”. 

Anul 2016 a fost un an diferit faţă de toţi ceilalţi zece ani dinainte deoarece mulţi dintre dumneavoastră v-aţi confruntat cu o situaţie inedită în care aţi fost obligaţi să plătiţi contribuţii la Fondul pentru Mediu afarente pentru anul anterior, chiar dacă aţi îndeplinit condiţiile legistaţiei de mediu.

Acest lucru s-a datorat faptului că Administraţia pentru Mediu a început să facă controale la operatorii cu responsabilităţi reciclare sau valorificare şi au observant că OTR-urile (Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate care activează pe piaţa deşeurilor de ambalaje) nu îşi îndeplineau oligaţiile. 

Alte declaraţii făcute de Valentin Durigu:

Schimbarea legistlativă de la mijlocul anului 2016 prin care orice generator de deşeuri a primit o alternativă la aceste OTR-uri, alternativa fiind îndeplinirea individuală a obiectivelor de recliclare şi valorificare.

Această măsură va produce efecte concrete abia în acest an pentru că negocierea unor contracte şi găsirea unor alternativelor la OTR va presupune mult timp.