Fitch: Ratingul româniei rămâne „BBB-” cu perspectivă stabilă, presat însă de deficitul fiscal

Autor: Dan Straut 21.01.2017

Ratingul „BBB-” este de tip investment grade, adică recomandat pentru investiţii. Potrivit Fitch Ratings, plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB+”, iar calificativul pe termen scurt în valută şi în monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile fiscale care apar în urma măsurilor de relaxare fiscală, precum şi a poziţiei de debitor net extern mai slabă decât media statelor cu calificativ „BBB”. Aceste evoluţii sunt compensate de aşteptările Fitch privind o creştere economică robustă şi stabilitatea sectorului bancar.

Fitch estimează că impactul reducerilor de taxe şi al măsurilor de creştere a cheltuielilor din Codul Fiscal au majorat în 2016 deficitul fiscal guvernamental general la 2,9% din PIB, de la 0,8% din PIB în urmă cu un an. Sunt aşteptate noi presiuni asupra deficitului în 2017, Fitch estimând un deficit de 3,1% din PIB.

Deşi bugetul pe 2017 încă nu a fost finalizat la momentul evaluării, au fost deja aprobate o serie de măsuri fiscale care determină extinderea deficitului. Fitch se aşteaptă ca acestea - împreună cu măsurile aprobate de precedentul Guvern, în 2016 - să aibă un impact net total asupra veniturilor de 1% din PIB în 2017. De cealaltă parte, noul Guvern anticipează că odată cu majorarea salariului minim, eliminarea plafonului la contribuţiile sociale din pensii şi asumarea unei creşteri economice de 5,2%, impactul negativ net asupra veniturilor în urma noilor reduceri de accize şi TVA va fi ţinut sub control. Totuşi, Fitch susţine că sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca Guvernul să-şi îndeplinească ţinta de a păstra deficitul bugetar sub 3% din PIB. „Există riscul ca, în scopul îndeplinirii promisiunilor electorale, cheltuielile curente mai ridicate să fie compensate de reducerea cheltuielilor de capital”, avertizează Fitch.

Extinderea deficitului fiscal pune presiune şi asupra datoriei guvernamentale generale, care în ultimii ani s-a mărit gradual spre nivelul mediu al datoriei celorlalte statel cu calificativ „BBB”. Fitch estimează, astfel, că datoria guvernamentală generală a ajuns anul trecut la 37,7% din PIB şi se aşteaptă să crească anul acesta la 39,6% din PIB. Sustenabilitatea datoriei este sprijinită de faptul că riscurile privind refinanţarea datoriei sunt scăzute, având în vedere că şi ratele dobânzilor sunt scăzute.

În urma noilor măsuri de stimulare fiscală, Fitch se aşteaptă la o creştere a PIB-ului României de 4,8% în 2017, după care ritmul creşterii va încetini la 4%, în 2018. Creşterea va continua să fie determinată în principal de consumul gospodăriilor, în timp ce contribuţia de la exporturile nete ar urma să rămână negativă. Ritmul de creştere va fi unul din cele mai rapide din UE şi peste media de 2,9% înregistrată de statele cu calificativ „BBB”. Inflaţia va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, se mai arată în comunicatul Fitch.

Totodată, Fitch a confirmat şi ratingul obligaţiunilor guvernamentale româneşti pe termen lung în valută şi monedă locală la „BBB minus/F3”.

Agenţia mai avertizează că progresele înregistrate pentru apropierea nivelului PIB-ului pe cap de locuitor din România de cel al statelor cu rating mai ridicat a încetinit, iar economia încă se confruntă cu dificultăţi structurale în privinţa îmbunătăţirii dinamicilor pieţei forţei de muncă şi a eficienţei întreprinderilor de stat.

Fitch mai arată că ratingurile României sunt sprijinite de sectorul bancar stabil. Băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18,8% în 2016), finanţarea este suficientă prin depozitele locale, iar bilanţurile lor continuă să se îmbunătăţească deoarece rata creditelor neperformante este în declin. În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază agenţia de evaluare.