Ludwik Sobolewski: Este decizia acţionarilor dacă vor să continuu sau nu la conducerea bursei de la Bucureşti

Autor: Cristian Hostiuc 23.01.2017
Vrea Ludwik Sobolewski un nou mandat la conducerea bursei de la Bucureşti? „Bursa este o companie privată şi este decizia acţionarilor dacă vor să continuu sau nu“, răspunde el într-o discuţie cu ZF la Viena.
 
Venirea la Bucureşti a polonezului Ludwik Sobolewski, fost şef al bursei de la Varşovia, a fost o surpriză pentru piaţa de capital românească, dar a fost o soluţie la luptele interne. El a fost adus şi susţinut de Lucian Anghel, preşedintele bursei, şi de investitorii străini care sunt acţionari la bursă.
 
Sobolewski, care a condus bursa poloneză în perioada de boom, a primit în 2013 un mandat de patru ani la Bucureşti, care expiră în acest an, în august.
 
Lucian Anghel nu vrea să comen­teze pe marginea acestui subiect, fiind o chestiune între Consiliul de Ad­mi­nis­traţie al bursei şi Sobolewski.
 
Până când va vedea dacă Bursa de la Bucureşti îi va propune un nou man­dat sau nu, Sobolewski spune că are câteva priorităţi în acest an: popula­rizarea bursei în rândul românilor astfel încât mai mulţi dintre ei să tranzacţioneze la bursă sau să inves­tească în fonduri mutuale, care la rândul lor să tran­zacţioneze pe bursă; finali­zarea fuziunii cu Sibex, „deşi nu e un business în termeni de bu­siness“, astfel încât să se rezolve o problemă, iar Ro­mânia să funcţioneze după modelul „one country, one system“; rezolvarea situa­ţiei celor 8-9 milioane de cuponari care au acţiuni şi nu fac nimic cu ele şi, nu în ultimul rând, includerea bursei de la Bucureşti în indicii bursieri globali.