Acţiunile Romgaz Mediaş urcă la maximul ultimelor nouă luni, iar FP flirtează cu maximul din iunie 2015

Autor: Liviu Popescu 23.01.2017

Acţiunile Romgaz Mediaş au închis vineri la 26,5 lei şi au 6% de la începutul anului. Cele ale Fondului Proprietatea, la 0,864 lei, la doar o zi distanţă după ce au închis la maximul din 2015 încoace. Fondul a anunţat două distribuţii către acţionari în 2017, cumulate, de 0,1 lei/acţiune, randament de 11,6% la preţurile curente. „Nu este exclus să asistăm la o a treia returnare de numerar anul acesta.“

Acţiunile Romgaz Me­diaş (SNG), cel mai mare producător şi prin­cipalul furnizor de gaze naturale din Ro­mânia, au închis vineri la 26,5 lei, în ur­care cu 3% faţă de şedinţa pre­ce­dentă, la maximul din aprilie 2016 încoace, evo­luţie susţinută de faptul că emi­tentul cu 10 mld. lei capitalizare  a anun­ţat că Ministerul Energiei a apro­bat cererea de finanţare pentru dez­vol­tarea Centralei Termice de la Iernut.

Pe de altă parte, şi cele şase con­tracte de vânzare-cumpărare gaze na­tu­rale de 256 mil. lei anunţate săp­tă­mâna trecută au contribuit pozitiv la evo­luţia preţului acţiunilor. Cotaţia Rom­gaz are plus 6% de la începutul anu­lui, printre cele mai bune evoluţii de la BVB, şi se pare că apetitul in­ves­ti­to­rilor pentru Romgaz a revenit, după scă­derile puternice înregistrate anul tre­cut. Vineri, o acţiune Romgaz a ur­cat cu 3% faţă de şedinţa prece­den­tă, pe fondul unor tranzacţii de 5,7 mil. lei.