Încep bancherii să dea drumul la creditele pentru investiţii? Stocul creditelor în lei pentru investiţii a urcat cu 11% în noiembrie faţă de începutul lui 2016

Autor: Anelis Baciu 24.01.2017

Stocul creditelor în lei acor­da­te de bănci companiilor pe termen lung (peste cinci ani) a urcat cu aproximativ 11% în perioada ianuarie-noiem­brie, până la 13,4 miliarde de lei, echi­valentul a 3 miliarde de euro, potrivit da­telor agregate de Banca Naţională.

De remarcat este creşterea mai sus­ţi­nută a stocului de credite în lunile oc­tom­brie şi noiembrie, cu circa 200 de mi­lioane de lei, res­pec­tiv 300 de mi­lioane de lei. De la în­ce­pu­tul anu­lui 2016 şi pâ­nă în no­iembrie sto­cul cre­ditelor cor­po­rate pen­tru in­ves­tiţii s-a ma­jo­rat cu 1,3 miliarde de lei.

Creditele noi to­ta­le (care includ şi finanţările pe ter­men scurt şi mediu) acordate com­pa­niilor de către bănci în această perioadă au cumulat circa 23 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că finanţările pentru investiţii reprezintă în continuare o parte destul de redusă din to­talul îm­pru­muturilor pentru com­pa­nii. Totuşi, dez­gheţarea creditului în lei pen­tru investiţii pe final de an este un sem­nal bun pentru economie şi un in­di­ciu că investiţiile ar putea creşte şi în pe­rioada următoare. O bună perioadă de timp compa­niile din România au fost reti­­cente în a accesa finanţări bancare, deşi dobânzile se aflau la minime isto­rice.

Dobânda medie pen­tru creditele con­trac­tate de com­panii ajunge în prezent la 3,7% pe an la lei.

Pentru între­prin­derile mici şi mijlocii (IMM) costul finan­ţării bancare este însă mai mare.