Investiţiile în start-up-urile româneşti hi-tech au accelerat, dar Ungaria sau Polonia încă sunt în faţă

Autor: Ioana Nita 25.01.2017

Numărul de tranzacţii din secto­rul hi-tech local a accelerat în ultimii ani, însă valoarea acestora rămâne sensibil mai mică în raport chiar şi cu alte pieţe din regiune, precum Polo­nia sau Ungaria.

Anul trecut valoarea to­tală a investiţiilor în start-up-urile locale hi-tech s-a situat la circa 8 milioane de de euro, potrivit datelor por­talului Dealroom.co, care reu­neşte statistici referitoare la nivelul de finanţare al companiilor din toată Europa, şi ale bazei de date Crunchbase.com.

În total, în ultimii 12 ani, ecosis­te­mul local de start-up-uri a fost finan­ţat cu peste 52 de milioane de euro, su­mă inves­ti­tă în alte ţări într-un singur an sau tri­mestru.

Spre exemplu, anul trecut s-au in­vestit peste 70 de milioane de euro în susţinerea dez­voltării unor noi busi­nessuri din Po­lonia - una dintre cele mai dez­vol­ta­te pieţe de profil din Europa Centrală şi de Est.

Anul trecut, investiţiile în start-up-urile din Ungaria s-au ridicat la peste 10 milioane de euro, în timp ce în Ucraina şi Cehia acestea s-au situat la 8 milioane de euro, res­pectiv 7 milioane de euro.

Şi în Slovenia, ţară mult mai mi­că faţă de România în ceea ce pri­veşte popu­laţia, dar şi numărul de com­panii acti­ve, finanţările noilor busi­nessuri au totalizat 14,5 mil. euro.