Cele mai subevaluate acţiuni mari după P/E de la bursă: Banca Transilvania, SIF3 şi Compa Sibiu

Autor: Liviu Popescu 25.01.2017

Banca Transilvania, SIF Transilvania şi Compa Sibiu sunt cei mai subevaluaţi emitenţi de talie medie şi mare după valoarea indicelui P/E, care se calculează ca raport între preţul pe acţiune şi profitul pe acţiune.

Banca Transilvania (TLV) are o valoare a indicelui P/E de 3,09, raportat la preţul unei acţiuni de 2,28 lei de pe 23 ianuarie, urmată de SIF 3 cu un P/E de 4, în timp ce Compa afişează o valoare a celui mai utilizat indicator de evaluare a companiilor de 5,3. ZF a folosit în analiza sa calculele analiştilor de la Prime Transaction.

Indicele P/E se calculează ca un raport între preţul unei acţiuni şi profitul pe acţiune înregistrat de emitent.

Profitul pe acţiune (numit şi earnings per share -EPS) se calculează ca raport între profiturile totale raportate de o firmă şi numărul total de acţiuni emise.

Profitul utilizat în calcul trebuie să fie pe o perioadă de un an. Indicele P/E exprimă durata de recuperare a unei investiţii într-o acţiune (preţul plătit pe acţiune) din profiturile obţinute de emitent (EPS).

La nivel teoretic, este indicat ca valoarea indicelui P/E să fie cât mai mică întrucât înseamnă că un investitor îşi re­cu­perează investiţia într-un interval de timp mult mai mic.