Anul 2016, cel mai prost an de la criză pentru vânzările de ceasuri elveţiene

Autor: Catalina Apostoiu 27.01.2017

Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut cu 9,9% în 2016, cel mai puternic declin din şapte ani, ceasurile high-end de pe rafturile retailerilor din Hong Kong, cea mai mare piaţă a industriei, rămânând nevândute, scrie Bloomberg. Exporturile au scăzut la 19,4 miliarde de franci (19,4 miliarde de dolari) în decembrie, se arată într-o declaraţie a Federaţiei Industriei de Orologerie Elveţiene.

Declinul anual reprezintă cea mai slabă performanţă de când exporturile s-au prăbuşit cu 22% în 2009 după falimentul Lehman Brothers şi criza creditelor subprime. Federaţia se aşteaptă ca exporturile să se stabilizeze în 2017 în condiţiile apariţiei primelor semne ale unei redresări.

Richemont a raportat o revenire pe creştere a vânzărilor propriilor magazine în ultimele trei luni ale anului trecut. China a înregistrat o revenire în semestrul al doilea, exporturile avansând cu 9,1%. Numărul total al ceasurilor exportate anul trecut a scăzut la 25,4 milioane, de asemenea cel mai scăzut nivel din 2009.