Foamea de energie a dat piaţa peste cap: tarife spot de 10 ori mai mari, traderi în insolvenţă

Autor: Roxana Petrescu 30.01.2017

Explozia tarifelor la energie pe piaţa spot de la 30 euro la 3-400 de euro pe MWh a creat dificultăţi majore traderilor şi se va vedea în facturile pe ianuarie pentru toţi consumatorii  - şi casnici, şi firme.



Unii cumpărători de pe piaţa de ener­gie au fost dispuşi să plă­teas­că în perioada scursă de la în­ceputului anului chiar şi 2.000 de lei (circa 450 de euro) pe MWh pe platforma spot a bursei de energie OPCOM în contextul în care media de tran­zacţionare pe anul trecut a fost de 33 de euro. 

Creşterea cererii a fost determinată de vre­mea foarte rece. Mulţi traderi care anterior şi-au asumat contracte de furnizare la un anu­mit preţ cu gândul să se aprovizioneze din pia­ţă a trebuit să suporte pierderi de sute de mii de euro ca să satisfacă obligaţiile contractuale. Alţii au renunţat pur şi simplu la a le mai respecta.

„În perioada de la începutul anului oferta de cumpărare a fost mai mare decât oferta de vân­zare. Este ca şi cum este o foame de ener­gie, în contextul în care consumatorii sunt aco­periţi. Această foame este de fapt o foame pen­tru acoperirea poziţiilor co­mer­ciale. Piaţa reacţionează ca şi cum nu ar mai fi ener­gie disponibiă“, explică un specialist din domeniu.

Potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM, au fost zile în care decalajul dintre cerere şi ofertă a fost şi de 60%. Tot datele de la OPCOM arată că în intervalul 1-27 ianuarie, au fost două zile în care preţul spot din România a fost mai mare decât media înregistrată pe orice altă bursă de energie euro­pea­nă, respectiv 15 şi 23 ianuarie.

În aceste zile, ce­rerea de energie a fost cu 45%, res­pec­tiv 60% mai mare decât cantitatea pusă la vânzare pe platforma spot – PZU (piaţa pentru ziua următoare).