Antreprenori locali. Lucuţ, Unicarm: Avem nevoie de 300-500 de oameni, dar nu găsim

Autor: Mădălina Dediu Panaete 01.02.2017

Vasile Lucuţ, proprietarul procesatorului de carne şi lapte Unicarm din Satu Mare, spune că problema forţei de muncă este vizibilă în întreaga ţară, dar este mai accentuată în nord-vestul României, unde nu găseşte nici măcar oameni pe care să-i califice într-o anumită meserie.

„Ne-ar mai trebui încă 300-500 de oameni, dar nu găsim. Din păcate, în România avem o problemă cu găsirea de personal, iar cu asta se confruntă toţi antreprenorii. Şi nu vorbim de angajaţi calificaţi, ci de oameni pe care să-i angajăm şi să-i instruim noi. În ultimii ani, au plecat foarte mulţi români în străinătate, care ar fi putut fi şi posibili consumatori“, a spus antreprenorul, care deţine o companie cu circa 3.000 de angajaţi.

Unicarm se afla la finalul anului trecut pe locul şapte în topul celor mai mari angajatori cu acţionariat majoritar românesc, conform datelor de la Inspecţia Muncii. Problema lipsei de personal a fost semnalată deopotrivă de companii antreprenoriale româneşti şi investitori străini. Acestea au cerut guvernelor să vină cu soluţii pentru ca românii din zonele fără locuri de muncă să fie motivaţi să se mute în oraşe unde există deficit de forţă de muncă, dar şi pentru a putea aduce oameni din alte ţări.