Insolvenţa Transenergo duce la concedieri la vârful Electrica

Autor: Roxana Petrescu 01.02.2017

„Recent, piaţa energetică românească a intrat într-o etapă turbulentă, care a avut ca rezultat creşteri semnificative ale consumului de energie electrică şi ale preţurilor de pe piaţă, ambele atingând maxime istorice”, a spus ieri Dan Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, cel mai puternic jucător din piaţa furnizării şi distribuţiei de energie.

Pe piaţa spot, acolo unde de fapt s-au manifestat turbulenţele din piaţa energiei, preţul de livrare pentru azi era la 486 lei pe MWh, de mai bine de o săptămână tranzacţiile fiind încheiate peste pargul de 100 de euro.

Nivelul este nemaiîntâlnit, în contextul în care de exemplu media de tranzacţionare pentru anul trecut a fost de circa 33 de euro. Deşi escaladarea preţurilor a venit ca urmare a creşterii consumului de energie, nivelul preţurilor la care au ajuns să fie încheiate tranzacţiile lasă loc de interpretări.

De altfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) a şi anunţat că va demara propria sa in­vestigaţie pentru că există suspiciunea de tentative de manipulare a pieţei de energie şi de abuz de poziţie dominantă.