Guvernul a cedat şi a abrogat Ordonanţa 13/2017, dar nu s-a mulţumit cu atât, ci a mai adăugat „o eroare“. Strada nu este convinsă, protestele au continuat

Ziarul Financiar 06.02.2017
Protestele puternice au continuat aseară în toată ţara, pentru a şasea zi consecutiv, în ciuda faptului că ieri după-amiază guvernul a cedat şi a abrogat Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 de modificare a Codului penal şi a celui de procedură, modificări care au fost înţelese în stradă drept un mijloc de legiferare a impunităţii pentru clasa politică şi apropiaţii acesteia. Însă ordonanţa nu cuprinde un singur punct, anume „ordonanţa se abrogă“, ea are mai multe articole, ceea ce a provocat imediat suspiciuni.

Potrivit judecătorulului Cristi Danileţ, fost membru al CSM, ordonanţa de abrogare a Ordonanţei 13/2017 conţine un articol care contravine unei decizii a Curţii Constituţionate (CCR), eroare ce trebuie îndreptată de Parlament.

„Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin Decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG“, a scris Danileţ pe Facebook, potrivit Mediafax

El a argumentat acest viciu de neconsti­tuţionalitate. „Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională cu privire la un singur articol, şi anume art. 25 alin. 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR“, arată judecătorul.

Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

Articolul 1 al OUG de abrogare prevede că OUG 13/2017 se abrogă, articolul 2 vizează Codul de procedură penală, iar articolul 3 prevede că prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a cedat la capătul a şase zile de protest – cel mai mare înregistrat în România din 1989-1990 încoace. În faţa a sute de mii de protestatari care au ieşit în stradă zi de zi, conducerea PSD în frunte cu Liviu Dragnea – considerat de protestatari pricipalul vinovat pentru tensiunile care au explodat – a promis sâmbătă retragerea ordonanţei incriminate, iar ieri guvernul Grindeanu s-a întrunit într-o şedinţă specială şi a abrogat, printr-o altă ordonanţă, actul normativ adoptat în noaptea de 31 ianuarie.

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după finalizarea şedinţei de guvern deşi Monitorul Oficial nu lucrează în weekend. În aceeaşi vreme, guvernul a publicat şi stenograma şedinţei din 31 decembrie în care a fost aprobată ordonanţa de modificare a codurilor, din care rezultă că nu a existat nicio discuţie serioasă pe marginea ordonanţei şi a proiectelor privind graţierea, ci ministrul justiţiei a spus doar că are toate avizele şi asta a fost tot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după finalizarea şedinţei de guvern deşi Monitorul Oficial nu lucrează în weekend.

 

 

 

 

„În cadrul şedinţei de guvern s-a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras dintr-o şedinţă a guvernului Cioloş în care s-a modificat prin ordonanţă Codul penal – n. red.) şi la data de 31.01.2017 (integral)“, a anunţat guvernul.

Potrivit sursei citate, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată.

De asemenea, pre­mierul a solicitat mi­nisterului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curţii Cons­ti­tuţionale, direc­tivele europene, Codul penal şi Codul de pro­cedură penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

Ceva despre Iordache: „A venit la şedinţă. Nu şi-a dat demisia. Este ministru“

Ministrul sănătăţii Florian Bodog a declarat ieri la Parlament, după şedinţa de guvern, că ministrul justiţiei Florin Iordache nu a demisionat, afirmând că a participat la şedinţa de guvern şi este ministru.

„A venit la şedinţă. Nu şi-a dat demisia. Este ministru“, a răspuns Bodog, întrebat dacă Iordache a demisionat în urma şedinţei de guvern. Florin Iordache şi Ministerul Justiţiei îşi asumă răspunderea pentru ce s-a întâmplat legat de scandalul privind OUG 13, a anunţat sâmbătă seara premierul Sorin Grindeanu, arătând că a existat o proastă comunicare. „Cred că e important să mai spunem un lucru şi anume faptul că toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe n-au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni, care n-au legătură cu ceea ce până la urmă s-a adoptat. Şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele“, a declarat şeful guvernului la Palatul Victoria.

 

Contramanifestaţia de la Cotroceni

Peste 1.000 de persoane au participat ieri în faţa Palatului Cotroceni la un miting de susţinere a guvernului. Oamenii au blocat parţial traficul rutier în zonă. Jandarmii au intervenit pentru aplanarea mai multor conflicte. „Sunt atât de multe motive ca să protestăm împotriva lui Iohannis. În primul rând, a declanşat această anarhie în ţară, el care trebuia să aibă cuvinte de conciliere şi să discutăm dacă avem ceva de discutat. El a pus gaz de foc, a participat în mod inadmisibil, nepermis la o demonstraţie neautorizată şi prin asta s-a făcut vinovat de încălcarea Constituţiei“, spune un bărbat.

 

 

 

 

Premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată. El nu a mai spus dacă merge înainte sau nu cu ministrul justiţiei.