Analiză ZF. Ce se întâmplă pe piaţa energiei? România a devenit subit importatoare de energie, iar preţul spot este la minimul ultimei luni

Autor: Roxana Petrescu 06.02.2017

În perioada 2-3 februarie România a devenit brusc im­por­tatoare de energie, după ce de la începutul anului ex­por­turile au fost regula în ciuda creşterii consumului intern.

Chiar dacă producţia a fost mai mică decât consumul la începutul acestei luni, preţurile spot de pe bursa de energie OPCOM ajunseseră pentru livrările aferente zilei de

4 februarie la cel mai mic nivel din ultima lună. În mod normal, producţia mai mică faţă de cerere ar fi trebuit să alimenteze o creştere a preţului.

Potrivit datelor publicate la finalul săptămânii trecute pe plat­forma spot a bursei de energie OPCOM, livrările pentru zi­ua de 4 februarie (sâmbătă) se făceau la un preţ de 51,25 de euro/MWh, în scădere drastică faţă de maximele atinse de la în­ceputul acestui an. Spre exemplu, pe data de 31 decembrie ener­gia spot ajunsese la un preţ de 112,25 euro/MWh, potrivit OPCOM. Evoluţia nu face decât să adauge alte semne de întrebare unei situaţii complet neobişnuite prin care a trecut piaţa de profil de la începutul anului.

Platforma spot este principalul instrument de tranzac­ţio­nare a energiei din România în contextul în care anul trecut volumele care au circulat în acest mediu au repre­zentat circa jumătate din consumul energetic naţional.