Turcia transferă masiv active către un nou fond de stat pentru investiţii în infrastructură

Autor: Catalina Apostoiu 06.02.2017

Guvernul turc şi-a transferat activele deţinute la cea mai mare bancă a ţării şi la o companie de telefonie controlată de stat către un nou fond suveran creat pentru finanţarea unor proiecte mari de infrastructură, relatează Bloomberg.

Participaţia trezoreriei la TC Ziraat Bankasi, la producătorul de petrol şi gaze Turkiye Petrolleri şi o deţinere de aproape 7% din operatorului de telefonie Turk Telekommunikasyon se numără printre activele pe care fondul le va administra. De asemenea, guvernul îşi va transfera participaţia de 51,1% din Turkiye Halk Bankasi şi 49,1% din Turkish Airlines după obţinerea aprobării autorităţilor.

“Managementul existent al acestor companii, politicile lor operaţionale şi planurile lor de business vor continua în linie cu strategiile lor de investiţii şi de creştere”, a anunţat premierul Binali Yildirim. Cabinetul său va administra noul fond în conformitate cu un plan de investiţii care urmează să fie aprobat.

Fondul, aprobat de parlament în august, va utiliza sumele obţinute din vânzarea activelor pentru finanţarea unor proiecte importante de infrastructură cum ar fi aeroporturi, drumuri şi căi ferate, ministrul economiei Nihat Zeybekci spunând că fondul ar putea ajunge să controleze businessuri în valoare de 200 miliarde de dolari.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să impulsioneze creşterea economiei după o serie de atacuri teroriste care au erodat încrederea consumatorilor şi au afectat turismul, în timp ce Fitch Ratings a devenit luna trecută ultima dintre cele mai mari agenţii de rating care au redus ratingul datoriilor Turciei la junk.

“Mişcarea va întări probabil controlul politic asupra companiilor”, a declarat Wolfgango Piccoli, co-preşedinte al Teneo Intelligence. “Guvernul se străduieşte în prezent să finanţeze o serie de proiecte de infrastructură de anvergură. Erdogan speră că acestea îi vor întări prestigiul local şi-l vor ajuta să-şi întărească controlul asupra puterii”.

“Cele mai valoroase active sunt transferate către o companie special autorizată şi nesupravegheată”, declară la rândul său Cetin Osman Budak, vicepreşedinte al principalului partid de opoziţie din Turcia.

Pachetul de 73,6% deţinut de Trezorerie în cadrul Borsa Istanbul, deşinătorul singurei burse de acţiuni a ţării, deţinerile din cadrul companiei miniere ETI Maden Isletmeleri Genel Mudurlugu, producătorului de ceai Cay Isletmeleri Genel Mudurlugu, Postal Services şi operatorul de televiziune prin cablu Turksat Uydu Haberlesme ve Kablo tv Isletme au fost de asemenea transferate către fond.

O facilitate de 3 miliarde de lire turceşti (810 milioane $) deţinută de Fondul de Sprijin al Industriei Apărării va fi la rândul ei transferată către fond pe o perioadă de trei luni, ca şi mai multe terenuri din regiunile turistice Antalia, Aydin şi Izmir.

Guvernul turc a angajat bănci internaţionale în 2013 să vândă 6,7% din participaţia deţinută la Turk Telekom din deşinerea totală de 31,7% printr-o ofertă publică secundară, însă planul a eşuat. Operatorul este deţinut în proporţie de 55% de Oger Telecom din Dubai.