Ianuarie la bursă: Nuclearelectrica, plus 27%, FP 12%, iar Transelectrica 11%. Ce urmează în luna februarie?

Autor: Liviu Popescu 07.02.2017
♦ Evoluţia acţiunilor Nuclearelectrica a fost susţinută de începutul geros de an cu consumuri energetice record ♦ Acest lucru a acţionat ca un stimulent pentru sectorul energie şi utilităţi de la bursă ♦ Analiştii spun că decizia guvernului Grindeanu de a majora de la 50% la 90% pragul profitului pentru dividende face ca randamentul dividendelor companiilor din BET să fie la un maxim al ultimilor ani ♦ „Un nou maxim al pieţei bursiere este fezabil.“
 
Acţiunile Nuclear­elec­trica (SNN), singurul pro­ducător de energie nucleară din România, au crescut pe parcursul lunii ianuarie cu 27%, de la 4,8 lei la circa 6 lei, pe fondul vremii geroase care a dus la o cerere mai mare de energie electrică.
 
De asemenea, o contribuţie asupra evoluţiei preţului acţiunilor a avut-o şi memorandumul votat în guvern prin care se solicită ca 90% din profitul companiilor de stat să fie repartizat sub formă de dividende. Anterior pragul era de 50%.
 
„Acest lucru face ca randamentul dividendelor companiilor din BET să fie, probabil, la un maxim al ultimilor ani. Ca atare şi din această pers­pectivă un nou maxim al pieţei bursiere este fezabil“, consideră Alin Brendea, director general adjunct la com­pania de brokeraj Prime Tran­saction. Statul român con­trolează prin Ministerul Energiei 82,5% din Nu­clea­­relectrica, companie cu 1,8 mld. lei capitalizare.