Preţul energiei, în cădere liberă: în mai puţin de o săptămână a pierdut jumătate din valoare

Autor: Roxana Petrescu 08.02.2017

Energia cu livrare pentru ziua de azi s-a tranzacţionat la un preţ de 57 de euro pe MWh, în contextul în care pe 2 februarie acelaşi MWh se tranzacţiona cu aproape 110 euro. După o creştere spectaculoasă, preţul energiei pare a avea o răcire pe măsură.

Datele de pe bursa de electricitate OPCOM arată că tranzacţiile cu energie cu livrare pentru ziua de azi s-au închis la un preţ mediu de 57,48 euro pe MWh, preţul fiind pe o pantă descendentă de aproape o săptămână.

Calmarea spiritelor are loc în contextul în care şi consumul de energie s-a redus şi vine aproape la fel de rapid ca ascensiunea care a pus pe jar acest d­omeniu, generând preţuri istorice.

Recent au apărut şi primele ex­pli­caţii privind factorii care au deter­minat preţurile record la energie după ce ANRE (Autoritatea Naţională de Re­gle­­­­mentare în domeniul Energiei – n. red.) a demarat la finalul lunii trecute pro­pria investigaţie, la acel moment con­ducerea instituţiei spunând că există sus­piciuni privind o posibilă manipulare a pieţei şi de abuz de poziţie dominantă. Inves­tigaţia realizată de ANRE a vizat pe­rioada 01-30 ianuarie 2017 şi a scos la iveală că de fapt un furnizor misterios ar fi fost parţial responsabil pentru creş­te­­rea preţului, dar că există şi alţi factori.

„După data de 23 ianuarie, se înre­gis­trează o creştere a ofertelor de cum­pă­rare pe PZU (piaţa pentru ziua urmă­toare – platforma spot a bursei de ener­gie OPCOM, n.red.) ca urmare a fap­tului că, în data de 20 ianuarie, un furnizor a notificat partenerii de tranzacţii că îşi reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017“, se arată în documentul ANRE, fără a fi nominalizat acest furnizor de energie.