Dacă ar fi să credem că istoria se repetă, direcţiile aurului şi obligaţiunilor prevestesc un nou crah

Autor: Catalina Apostoiu 08.02.2017
Dacă randamentele obligaţiunilor şi preţul aurului cresc în tandem, piaţa s-ar putea îndrepta în direcţia opusă. Cel puţin aşa sugerează istoria, scrie CNBC.

Creşterea preţurilor aurului dublată de un avans al yieldurilor obligaţiunilor reprezintă o tendinţă care semnalează o viitoare volatilitate a pieţei, potrivit unui nou raport al Bank of America Merrill Lynch.

Atât crahul pieţei de acţiuni din 1974-1974, cât şi Lunea Neagră din octombrie 1987 au fost precedate de trei trimestre de creştere a randamentelor obli­gaţiunilor şi preţurilor aurului, relevă un raport al strategului Michael Hartnett şi al colegilor săi.

Ideea este că o creştere în acelaşi timp a dobânzilor şi aurului semnalează o inflaţie în accelerare, ceea ce determină Rezerva Federală americană (Fed, banca centrală a SUA) să-şi majoreze ţintele pentru dobânzile pe termen scurt. Creşterile de dobânzi tind să constituie o veste proastă pentru economie şi acţiuni în special.

Potrivit lui Hartnett, aşteptările legate de inflaţie au urcat considerabil în ultimul timp. Aurul a avansat aproape 6% şi tocmai a încheiat cea mai bună săptămână din primăvara anului trecut. Randamentul titlurilor de trezorerie pe

10 ani a crescut considerabil în cel de-al doilea semestru al anului trecut, dar a scăzut în 2017.

„Faptul că Fedul a majorat dobânzile în decembrie, deşi nu a luat o decizie similară la ultima şedinţă, reprezintă un semn că există aşteptări de creştere a inflaţiei“, potrivit lui Zachary Karabell, strateg la Envestnet.

În şedinţa din 31 ianuarie - 1 februarie Fed nu a făcut nicio precizare cu privire la planurile sale legate de dobânzi. În decembrie, banca centrală americană a indicat că se aşteaptă la trei majorări de dobânzi în acest an.