Aurul a urcat la Bucureşti cu 4% în 2017, iar tendinţa ar putea continua, determinată de tensiunile europene

Autor: Liviu Popescu 09.02.2017

Preţul unui gram de aur era cotat ieri de BNR la 167 de lei, în urcare cu 4% faţă de începutul anului, în contextul tensiunilor de pe pieţele europene date de apropierea alegerilor prezidenţiale din luna mai din Franţa, a treia cea mai mare economie a Europei. Faţă de şedinţa precedentă, gramul de aur s-a apreciat la Bucureşti cu 0,5%, în timp ce leul s-a apreciat faţă de euro şi s-a depreciat faţă de dolarul american.

Aurul este un activ de refugiu căutat în vremurile de incertitudini. Pe plan extern aurul afişa ieri un preţ de 1.235 de dolari pe uncie. Pe parcursul luni ianuarie gramul de aur pierduse teren faţă de dolar în condiţiile în care promisiune preşedintelui american Donald Trump pentru investiţii mai mari în infrastructură îndreptaseră investitorii spre pieţele de capital.

Dar tot Trump i-a determinat pe investitori să-şi regândească strategia când a decis să impugnă restricţii împotriva imigranţilor, măsuri care au afectat pieţele de capital după ce companii americane precum Facebook, Google şi Microsoft au reacţionat în mod negativ având în vedere numărul mare de salariaţi străini. Însă vestea care a accelerat declinul pieţei de capital a fost concedierea ministrului justiţiei Sally Yates după ce a refuzat să pună în aplicare un ordin juridic prin care li se interzice cetăţenilor din mai multe ţări musulmane accesul în SUA.