Business internaţional: capitalizarea de piaţă a companiilor de utilităţi europene este la cel mai redus nivel din istorie

Autor: Bogdan Cojocaru 09.02.2017

Capitalizarea de piaţă a companiilor de utilităţi europene s-a prăbuşit la cel mai redus nivel din istorie când a izbucnit criza, iar scăderea va continua, potrivit unui raport al firmei de consultanţă A.T. Kearney, care arată că trendul este complet diferit în cele două Americi.

Astfel, capitalizarea de piaţă a grupului francez EDF s-a redus cu 85%, la 20 de miliarde de euro, din 2008 până la începutul acestui an, iar cea a E.ON, din Germania, a scăzut cu 78% la 18 miliarde de euro. Capitalizarea de piaţă a Iberdrola, cea mai mare companie energetică din Spania, s-a micşorat cu 25%, la 37 de miliarde de euro, cea a RWE, din Germania, cu 81%, la 9 miliarde de euro, iar cea a Enel, din Italia, cu 13%, la 40 de miliarde de euro.

Spre comparaţie, capitalizarea Duke Energy din SUA, companie cu active şi în Canada şi America de Sud, a crescut cu 125% în intervalul analizat, la 53 de miliarde de dolari. Pe măsură ce capitalizarea companiilor europene a scăzut, investitorii financiari – printre care fonduri de investiţii în infrastructură şi fonduri de private equity – şi-au majorat afacerile în acest sector, ponderea lor crescând de la 10% din totalul tranzacţiilor în 2008 la 77% în 2016.

Prin intrarea lor, aceşti jucători cu bani ieftini au dus la spargerea companiilor şi la ruperea lanţului de valori integrate al sectorului. La început, investitorii financiari s-au îndreptat spre active din zone puternic reglementate, cum ar fi infrastructura de transport a energiei şi energia regenerabilă, iar acum caută afaceri în sectoare mai slab reglementate, se arată în raportul citat. Autorii analizei au calculat că tranzacţiile din industria mondială a utilităţilor au atins 329 de miliarde de euro în 2016, cel mai ridicat nivel din istorie. Trendul va accelera.