Romania a revenit în topul european al bancherilor milionari în euro. Doi bancheri de la Bucureşti caştigă peste 1 mil. euro pe an. Grecia are un singur bancher cu peste 1 mil. euro caştig anual

Autor: Claudia Medrega 14.02.2017

Romania are doi bancheri cu caştiguri anuale de peste 1 milion de euro - unul din top management şi celălalt din investment banking, iar Grecia şi Finlanda figurează cu un singur bancher în cele mai recente statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Caştigul ar fi de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un caştig de 179 de ori mai mare decat salariul mediu pe economie.

Cel mai probabil caştigurile au fost obţinute de bancheri din top 5 al celor mai mari bănci locale. În cazul bancherului din investment banking remuneraţia fixă este apropiată de cea variabilă, în timp ce ban­cherul manager a obţinut în 2015 mai mult de 80% din caştigul anual, respectiv 972.876 euro, din surse fixe. Caştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cu­noscute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună. Băncile mari din Uniunea Europeană sunt obligate să informeze autorităţile de reglementare caţi angajaţi ai instituţiilor de credit caştigă peste un milion de euro pe an, propunerea venind în 2011 de la EBA. Obiectivul este de a descuraja bancherii să îşi asume riscuri excesive pentru a primi bonusuri mari.