Avocaţii de la Zamfirescu Racoţi & Partners au reprezentat statul român în procesul de arbitraj de la Paris, unde au obţinut 400 mil. euro de la Enel

Autor: Roxana Rosu 14.02.2017

Firma de avocatură SCA Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) şi experţii financiari de la TPA România au reprezentat Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) în acţiunea în instanţă împotriva Enel Investment Holding B.V. şi Enel S.p.A, obţinând împreună hotărârea arbitrală finală la International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris) prin care cele două societăţi de energie au fost obligate să plătească 401,209 milioane euro.

Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud a vizat, în esenţă, exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Put) aferentă unui pachet de acţiuni de 13,57% deţinut de SAPE la fosta Electrica Muntenia Sud, mecanismul juridic prin intermediul căruia acţiunile ajungeau să fie transferate către Enel şi stabilirea preţului aferent acestui pachet de acţiuni, potrivit formulei stabilite în contractul de privatizare.

”Sentinţa arbitrală este spectaculoasă pentru public din perspectiva sumei foarte mari acordate. În ceea ce ne priveşte, acest arbitraj, mult mai complex decât în aparenţă, a ridicat numeroase probleme juridice de drept civil, privatizare şi, mai ales, din domeniul energiei, şi a vizat diverse elemente punctuale specifice acestei pieţe reglementate. Satisfacţia noastră este dată de acceptarea într-o majoritate covârşitoare a poziţiilor şi interpretărilor părţii române susţinute şi dezvoltate în cadrul disputei”, a declarat Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi & Partners.