Este România în pericol de a se transforma în importator de curent? Aflaţi la ZF Power Summit '17

Autor: Roxana Petrescu 15.02.2017

Începutul acestui an a fost unul dintre cele mai agitate pentru sectorul energetic local, preţul energiei pe piaţa spot sărind de la o medie de circa 33 de euro pe MWh la peste 100 de euro pe MWh. Mai mult, zile la rand Romania a importat energie de la vecinii săi, în contextul în care piaţa locală este în mod tradiţional un "izvor" de electri­citate pentru economiile din jur.

Ce a dus preţul energiei la niveluri nemaiîntalnite şi care sunt lecţiile care pot fi învăţate din cea mai fierbinte iarnă a energiei romaneşti? Lipsa de investiţii în sistem începe să-şi arate efectele? De ce statele vecine reuşesc să pro­ducă energie la pre­ţuri mai mici, Ro­mania devenind astfel impor­tator din cuplarea pie­ţelor? Este cazul să revină contractele di­recte de energie pentru a di­minua din puterea pieţei spot?

ZF îi cheamă la masa dis­cuţiilor pe cei mai mari jucători din domeniul ener­getic pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări. Care este locul întal­nirii? ZF Power Summit '17, confe­rinţă ajunsă deja la cea de-a şasea ediţie, care a devenit un standard în do­meniul de profil prin calitatea dezba­terilor şi calibrul invitaţilor săi.

Daniela Lulache, directorul ge­neral al Nuclear­electrica, Sorin Boza, directorul general al Com­plexului Energetic Oltenia, Victor Ionescu, directorul general al bursei de energie OPCOM, Ion Lungu, preşe­dintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din Romania, şi Florin Tobescu, şeful direcţiei de analiză şi reglementări din partea ANRE vin pe 21 februarie pentru a explica ce a generat una dintre cele mai fierbinţi ierni pentru energia locală.

ZF Power Summit'17. Două zile. Totul despre energie.