Fostul şef al Băncii Spaniei este suspect în ancheta listării dezastruoase a Bankia

Autor: Bogdan Cojocaru 15.02.2017

Instanţa penală supremă din Spania a declarat suspecţi autoritatea de reglemen­ta­re a bursei de acţiuni şi foşti şefi ai băncii cen­trale într-o anchetă privind eşecul listării băn­cii Bankia, salvată de la faliment prin bail­out şi naţionalizată, scrie Financial Times.

Bailout-ul Bankia marchează punctul culminant al crizei financiare spaniole din 2012 şi a forţat guvernul să ceară ajutor finan­ciar internaţional.

Banca de economii a înghiţit peste 20 de mi­liarde de euro, fonduri de la buget, şi a ra­portat cele mai mari pierderi din istoria com­pa­niilor spaniole. De atunci, Bankia a re­ve­nit pe profit, dar a rămas sub controlul statului.

Magistraţii Audiencia Nacional au decis recent să an­cheteze opt ofi­ciali de rang înalt care aveau ca res­pon­­sabilitate supra­ve­­ghe­rea băncii şi IPO-ul dezastruos al acesteia din 2011.

Printre oficiali fi­gurează Miguel Angel Fernández Ordónez, fost gu­ver­nator al băncii cen­­trale, şi Julio Seguro Sánchez, fost pre­şedinte al CNMV, autoritatea de re­gle­mentare a pieţei de acţiuni. A fost de­clarat suspect formal şi Fernando Restoy, oficial al CNMV care a fost pană la sfarşitul anului trecut fost vicedirector al Băncii Spaniei.

Decizia înseamnă că suspecţii trebuie să apară în instanţa pentru audieri. Aceştia încă nu au fost puşi sub acuzare. Potrivit docu­mentelor instanţei, magistraţii urmează să decidă şi de ce infracţiuni se fac ei vinovaţi.

În decizia magistraţilor au fost citate masiv email-uri interne trimise de oficiali ai Băncii Spaniei în lunile de pană la listarea Bankia. Acestea sugerează că supra­ve­ghetorii cunoşteau foarte bine problemele financiare şi de management ale Bankia şi că erau convinşi că banca nu ar fi trebuit listată în starea în care era atunci. Într-un email Bankia era descrisă ca o "maşină de pierdut bani". În altul se scria despre influ­enţa pe care politicienii o au în boardul băncii. Pe 10 mai 2011, cu două luni înainte de IPO, un email intern avertiza că Bankia are "proble­me foarte serioase şi în creştere cu profita­bili­tatea, lichiditatea şi cu resur­sele finan­ciare". Mesajul repeta evaluarea făcută şi în alte email-uri, subliniată cu culoarea roşie şi prin litere mari, aceea că Bankia este "neviabilă".

În pofida avertismentelor, banca a fost listată pe bursa de la Madrid pe 20 iulie 2011, preţul de listare fiind de 3,75 euro/acţiune. Sute de mii de investitori de retail, mulţi din­tre ei clienţi ai Bankia, au cumpărat ac­ţiuni doar pentru a-şi vedea investiţiile topindu-se într-un an.