BVB nu publică salariul lui Sobolewski în raportul anual, deşi propriul cod de guvernanţă o obligă să facă acest lucru

Autor: Liviu Popescu 15.02.2017

♦ La aproape doi ani de cand s-a adoptat codul de guvernanţă corporativă, în raportul anual al BVB nu apare remuneraţia lui Ludwik Sobolewski ♦ Bursele din Polonia, Bulgaria, Slovenia, Bosnia publică anual în rapoartele financiare remuneraţiile executivilor ♦ Cand era şef al bursei poloneze, în 2011, Sobolewski îşi publica salariul şi avea o remuneraţie de 36.000 de euro lunar.

Codul de guvernanţă corpo­rativă al Bursei de Valori Bucureşti, un document de 12 pagini prin care BVB a insti­tuit un set de bune practici pentru in­vestitorii de pe piaţa de capital, prevede ca remuneraţiile adminis­tra­torilor şi directorilor executivi ai com­paniilor listate să fie publicate în ra­portul anual. În mod paradoxal, la aproape doi ani de la adoptarea acestui cod, BVB, operatorul pieţei de capital, listat la randul său, nu este trans­parentă în politica de remunerare.

Ludwik Sobolewski este de patru ani în funcţia de şef al BVB, dar în niciun an din mandatul său nu a fost pu­blicată valoarea remuneraţiei pri­mite în această calitate în raportul anual al BVB.

"Aceasta (politica de remunerare -n.red.) trebuie să descrie modul de conducere a procesului şi de luare a deciziilor privind remunerarea, să deta­lieze componentele remuneraţiei conducerii executive (precum salarii, prime anuale, stimulente pe termen lung legate de valoarea acţiunilor, beneficii în natură, pensii şi altele) şi să descrie scopul, principiile şi pre­zumţiile ce stau la baza fiecărei componente", se arată în Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB datat 11 septembrie 2015.