Who’s who in business. Horia Braun, economistul-şef al BCR

Autor: Claudia Medrega 16.02.2017
ZIARUL FINANCIAR a lansat o rubrică de prezentare a managerilor de top şi a antreprenorilor care conduc cele mai importante companii din România, pe baza informaţiilor prezentate în anuarul ZF „Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“. 
 
Astăzi, Horia Braun, economist-şef şi director de cercetare la BCR.
 
Horia Braun, 39 de ani, a preluat la începutul acestui an poziţia de economist-şef şi director de cercetare la BCR, cea mai mare bancă din piaţa românească după active. El are o experienţă de 15 ani în cercetare şi modelare financiară, precum şi în managementul investiţiilor.
 
Virajul spre sectorul bancar vine după o perioadă petrecută în sfera administrării de fonduri în cadrul ING Group şi, ulterior, NN. El fusese promovat în primăvara anului trecut pe poziţia de director de investiţii regional al administratorului de fonduri deţinut de NN în Cehia. Anterior mutării în Cehia, unde era responsabil de conturarea unor strategii de investiţii pentru active în valoare de 4 mld. euro, Horia Braun a ocupat timp de trei ani (2013-2016) poziţia de director general al NN Investment Partners România. În perioada mai 2009 - februarie 2013, el a fost chief investment officer la ING Pensii.
 
Horia Braun a lucrat şi la BNR, pentru o perioadă de cinci ani, unde timp de trei ani a condus serviciul de modelare din cadrul direcţiei de modelare şi prognoze macroeconomice.
 
Horia Braun este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj şi are un masterat în economie la universitatea Central European University din Budapesta. Totodată, el deţine certificarea CFA (Chartered Financial Analyst) din 2006.
 
BCR rămăsese fără economist-şef în luna martie 2016 ca urmare a promovării lui Radu Crăciun - cel care deţinuse această funcţie timp de trei ani - , ca director general al diviziei de pensii private.
 
După primele nouă luni de anul trecut, BCR avea active de 64,6 miliarde de lei, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.