România consolidează cooperarea militară cu Germania şi Cehia, anunţă NATO

Autor: Mihai Draghici 15.02.2017

"Miniştrii Apărării din Germania, România şi Cehia au semnat miercuri acorduri în sensul aprofundării relaţiilor militare", anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"În acest cadru, Brigada a 4-a de Reacţie rapidă a Cehiei şi Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate şi cu Divizia de Reacţie Rapidă din Germania", precizează Alianţa Nord-Atlantică.

În cadrul Conceptului NATO "Naţiuni Cadru", armatele mai mici îşi pot integra capacităţi militare în structuri de organizare puse la dispoziţie de naţiuni mai mari.

"Prin aceste acorduri, Cehia şi România acceptă să contribuie cu câte o brigadă militară la o divizie multinaţională comandată de Germania", a declarat Camille Grand, asistent al secretarului general NATO pentru Investiţii în Apărare, cu ocazia ceremoniei de semnare a documentelor.

Conceptul "Naţiuni Cadru" conferă o nouă dimensiune modului în care NATO abordează cooperarea multinaţională, a subliniat Camille Grand.

România, Germania şi Cehia vor consolida cooperarea militară în primul rând printr-o serie de exerciţii programate să înceapă anul acesta.