ArcelorMittal Galaţi: Chiar şi cu două milioane de tone de oţel pe an suntem prea mari pentru România

Autor: Mirabela Tiron 17.02.2017

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, a menţinut anul trecut nivelul produc­ţi­ei la 2 milioane de tone pe an, similar cu cel din ultimii doi ani, iar şeful com­paniei speră ca în acest an să asi­gu­re acelaşi nivel cu Furnalul 5, sin­gurul furnal funcţional.

Fosta mândrie a erei industriale co­muniste pro­du­cea 5 milioane de to­ne de oţel îna­inte de privatizarea din 2001, nivel pe care nu l-a mai atins de atunci.

„Chiar şi la acest nivel de pro­duc­ţie suntem prea mari pentru Româ­nia. Avem o cotă excelentă de piaţă în Ro­mânia, aproape jumătate, însă Ro­mâ­nia nu poate absorbi mai mult oţel“, a spus pentru ZF Bruno Ribo, di­­rec­torul general al ArcelorMittal Galaţi.

Aproape 70% din producţia Ar­ce­lorMittal Galaţi este livrată la ex­port, top trei pieţe fiind Turcia, Gre­cia şi Bulgaria.

Incapacitatea pieţei lo­ca­le de-a ab­sorbi mai mult oţel reflectă de fapt sta­rea indus­tri­ei în general. Dacă în pe­rioa­da comunistă se pro­du­ceau li­nii de cale ferată, vehicule (de la tram­­vaie, autobuze, vagoane sau lo­co­mo­tive), în prezent producţia a scă­zut dra­matic, ceea ce explică şi cere­rea li­mitată pentru oţel.