Naţiunile Unite şi Liga Arabă susţin soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian

Autor: Mihai Draghici 16.02.2017

"Coexistenţa a două state este singura modalitate pentru obţinerea unei rezolvări complete şi în mod corect a cauzei palestiniene", au transmis secretarul general ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ligii Arabe, Ahmed Aboul-Gheit, potrivit site-ului agenţiei Associated Press.

Poziţia celor doi oficiali este o distanţare de cea a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Donald Trump a răspuns miercuri: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult. (...) Analizez soluţia a două state, a unui stat, aş vrea-o pe cea pe care o doresc părţile ..., eu pot trăi cu oricare dintre ele".

Statele Unite susţin în continuare soluţia de pace care ar consta în coexistenţa a două state, israelian şi palestinian, a afirmat joi Nikki Haley, ambasadorul american la Naţiunile Unite, în contextul în care preşedintele Donald Trump s-a declarat favorabil oricărei opţiuni viabile.

"Susţinem, absolut, soluţia a două state" pentru depăşirea conflictului israelo-palestinian, a declarat Nikki Haley, conform site-ului agenţiei Associated Press. Declaraţiile lui Nikki Haley par a fi o distanţare de poziţia preşedintelui Donald Trump, care, miercuri, în cursul întrevederii cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a pronunţat în mod vag pentru găsirea unei soluţii viabile, notează publicaţia americană The Hill.