Scandal la cel mai înalt nivel: Vicepreşedintele Samsung a fost arestat pentru dare de mită

Autor: Anca Olteanu 17.02.2017

Cazul are legătură cu scandalul care a dus la suspendarea preşedintei Park Geun-hye.

Procurorii l-au acuzat de vicepreşedintele Samsung că a oferit donaţii în valoare de 26 de milioane de dolari către organizaţii care au legătură cu o prietenă apropiată a preşedintei din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin guvernamental pentru o fuziune controversată.

Lee şi Samsung Group neagă orice implicaţii.

Lee Jae a fost investigat pentru prima oară de procurori în ianuarie, dar au decis să nu îl aresteze. Acesta a fost investigat pentru a doua oară, la începutul acestei săptămâni.

Vineri, curtea a adăugat că este necesar să îl aresteze pe Lee Jae-Yong având în vedere noile probe şi noile acuzaţii care i se aduc.

Procurorii vor continua investigaţia şi au la dispoziţie 20 de zile pentru a formula acuzaţiile. Arestul nu reflectă poziţia curţii asupra vinovăţiei sau a nevinovăţiei, dar înseamnă că instituţia ia în considerare infracţiunea potenţială şi îşi asumă posibilitatea ca persoana să părăsească ţara înainte de proces sau de audierea pentru cauţiune.

Lee Jae-yong este, în prezent, vicepreşedintele Samsung Electronics, dar, de când tatăl lui, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord, în 2014, este considerat şeful, de facto, al întregului conglomerat Samsung Group.

Pe 9 decembrie s-a votat în favoarea suspendării preşedintelui Park, o decizie pe care curtea constituţională trebuie să o aprobe în următoarele şase luni. Până la decizia curţii, Park Geun-hye rămâne în funcţie, dar nu îşi poate exercita puterile, acestea fiind transmise prim-ministrului, persoana numită în post de preşedintă.