​Cristian Covaciu, fondatorul Ipec, va reprezenta România în competiţia mondială a antreprenorilor de la Monte Carlo

Autor: Claudia Medrega 17.02.2017

Cristian Covaciu, antreprenorul care a fondat în urmă cu un sfert de secol compania Ipec, specializată în produse ceramice, va reprezenta România în această vară în competiţia mondială EY World Entrepreneur of The Year organizată la Monaco.

El a luptat cu alţi antreprenori români şi a câştigat cea de-a treia ediţie a competiţiei EY Entrepreneur of The Year România.

Familia Covaciu din Alba Iulia, oraş cu tradiţie în producţia de ceramică din România, punea bazele Ipec la începutul anilor  ”90, iar firma a ajuns unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai gigantului suedez IKEA.

Ipec, companie care livrează la nivel global, din Japonia până în SUA, a obţinut în 2015 un profit de 22,2 mil. euro şi are circa 800 de angajaţi.Societatea a pornit ca o afacere de familie.

Ipec a fost înfiinţată în 1991, având forma juridică de societate în nume colectiv (SNC) şi fiind orientată către producţia de articole decorative. Pentru că firma avea această organizare juridică, iar notorietatea unei astfel de organizaţii nu era semnificativă, dar şi datorită climatului de afaceri, acţionarii au decis schimbarea formei juridice în societate pe acţiuni, ceea ce a redus şi riscurile asupra acţionarilor, după cum spunea Cristian Covaciu.

Antreprenorul a ajuns unul dintre principalii producători de produse de menaj şi porţelan superior hotelier din lume. Ipec deţine peste 200 de roboţi industriali, fiind în topul firmelor din România ca utilizare a roboţilor industriali în procesul de producţie.

Pe lângă titlul EY Entrepreneur of The Year România joi seara au mai fost acordate premiile Emerging Entrepreneur Of The Year, câştigat de Daniel Dines, fondator UiPath – companie care activează n domeniul roboticii software, şi Social Entrepreneur Of The Year, care a ajuns la Angela Achiţei de la Fundaţia „Alături de voi” România. Totodată, în acest an a fost acordat în premieră premiul pentru afaceri de familie care a ajuns la familia Buluc, care controlează Farmexim.

Din 2014 competiţia EY Entrepreneur Of The Year, singura competiţie antreprenorială care se organizează la nivel global, are loc şi în România.

EY Entrepreneur of The Year se organizează în aproximativ145 de oraşe din 60 de ţări de aproape 30 de ani şi premiază antreprenorii pentru viziunea şi direcţia strategică cu care îşi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personală şi, nu în ultimul rând, pentru impactul pozitiv asupra comunităţii.