Arabia Saudită schimbă strategia şi începe să cumpere echipament militar de ofensivă

Autor: Ştefan Stan 17.02.2017

Arabia Saudită, precum şi alte state din vestul Orinetului Mijlociu, şi-au schimbat direcţia cheltuielilor militare înspre programe ofensive, în condiţiile în care tensiunile cu Iranul au început să crească, potrivit unui studiu al IHS Jane, scrie Bloomberg.

Achiziţia de capabilităţi militare precum avioane de vânătoare, rachete de precizie aer-sol, sisteme avansate de ghidaj şi echipament de alimentare aer-aer care extinde durata zborului.

Cheltuielile militare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord încep să îşi revină după un declin datorat scăderii preţurilor petrolului, în condiţiile în care acordul nuclear al Iranului cu SUA a pavat calea pentru eliminarea mai multor bariere pentru republica islamică începând din 2020. Bugetele combinate din zonă sunt estimate să ajungă la 180 de miliarde de dolari până în 2020.

”În mod tradiţional, cheltuielile militare din zonă s-au focalizat pe defensivă. Acum statele din Orientul Mijlociu cumpără echipament care le permit să construiască operaţiuni militare dincolo de graniţele lor”, a spus Reed Foster, analist IHS.