Rusia avertizează NATO că îşi va proteja interesele în zona Mării Negre

Autor: Mihai Draghici 17.02.2017

"Rusia analizează cu atenţie toate deciziile NATO. Fără îndoială, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele naţionale ruse în regiune", a avertizat, potrivit Russia Today, Aleksandr Gruşko, ambasadorul Rusiei la NATO, după ce Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat joi suplimentarea prezenţei militare în zona Mării Negre.

"Procesul de reechipare a contingentului rus din Crimeea este în curs", a subliniat Aleksandr Gruşko.

Emisarul rus a atras atenţia şi asupra planului NATO de suplimentare a cheltuielilor militare: "Există riscul intrării într-un cerc vicios din care va fi foarte dificil să se iasă".

La rândul său, Ruslan Balbek, un membru al Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus -n.red.) reprezentând circumscripţia Crimeea, a avertizat Alianţa Nord-Atlantică să înceteze "actele de intimidare" în Marea Neagră.

"Eu sunt convins că ameninţările secretarului general NATO Jens Stoltenberg vor fi puse în aplicare în mod deplin: vor trimite un grup naval să navigheze în apropierea Rusiei şi vor da socoteală Washingtonului că misiunile au fost îndeplinite, că ruşii au fost intimidaţi; Jens Stoltenberg ar trebui să înceteze să pretindă că este Chuck Norris" şi ar trebui să iniţieze un dialog constructiv cu Rusia, a subliniat Ruslan Balbek, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

"Stoltenberg ştie perfect că este inutil să intimidezi Rusia în Marea Neagră; a provoca a doua putere militară a lumii pentru a o atrage într-un confliuct armat nu este cea mai bună idee. (...) Chiar dacă apele Mării Negre sunt internaţionale, cred că ar fi bine să nu fie agitate...", a atras atenţia deputatul rus.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică va suplimenta prezenţa militară în regiunea Mării Negre, explicând că scopul măsurilor din Europa de Est este pur defensiv.