Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins în 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA-Haaretz

Autor: Mihai Draghici 19.02.2017

Reuniunea secretă s-a desfăşurat în februarie 2016 în oraşul iordanian Aqaba, cu participarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi a preşedintelui Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

Conform unor oficiali din cadrul fostei Administraţii Barack Obama, secretarul de Stat american de la acea vreme, John Kerry, a propus recunoaşterea la nivel regional a caracterului evreiesc al statului Israel, o condiţie esenţială pusă de Benjamin Netanyahu, şi relansarea procesului de pace israelo-palestinian cu susţinerea ţărilor arabe.

Însă Benjamim Netanyahu a respins propunerile, transmiţând că nu putea obţine susţinere pentru o astfel de iniţiativă în cadrul coaliţiei guvernamentale israeliene. Cu toate acestea, summitul de la Aqaba a constituit baza negocierilor pentru crearea unui guvern de uniune naţională pe care Benjamin Netanyahu, liderul formaţiunii conservatoare Likud (dreapta), le-a avut imediat după aceea cu Isaac Herzog, preşedintele coaliţiei de centru-stânga Uniunea Sionistă (aflată în opoziţie) şi formată din Partidul Muncii, Hatnuah şi Mişcarea Verzilor.

Negocierile nu au dat rezultat, astfel că Benjamin Netanyahu a preferat să coopteze la guvernare formaţiunea seculară naţionalistă Israel Casa Noastră (Yisrael Beiteinu), numindu-l pe liderul acestui partid, Avigdor Lieberman, în funcţia de ministru al Apărării.

Benjamin Netanyahu a confirmat duminică participarea la reuniunea secretă cu John Kerry, Abdel Fattah al-Sissi şi regele Abdullah, susţinând că el a convocat-o.

Liderul opozţiei israeliene, Isaac Herzog, a criticat duminică atitudinea lui Benjamin Netanyahu: "Istoria va judeca amploarea acestei oportunităţi şi amploarea pierderii oportunităţii".