ZF Live. Răzvan Nicolescu, executive lead adviser Deloitte Romania: Romania a încasat pentru 13% din fosta Electrica Muntenia Sud de două ori mai mult decat pentru filialele Banat şi Dobrogea împreună

Autor: Roxana Rosu 20.02.2017
Statul roman a încasat pentru 13% din fosta Electrica Muntenia Sud 400 de milioane euro de la Enel, în urma deciziei Curţii de Arbitraj de la Paris, suma fiind de două ori mai mare decat a încasat pe filialele Banat şi Dobrogea împreună cedand controlul pachetului majoritar.

"Evident, este vorba de lucruri diferite, unele din 2004, altele din 2012, erau alţi bani, alt context. Dar în acelaşi timp 50% din electrica a fost evaluată la listare la 500 de miloane de euro, iar compania este mai mare decat Muntenia Sud", a spus la ZF Live Răzvan Nicolescu, executive lead adviser Deloitte Romania şi fost ministru al energiei.

Răzvan Nicolescu a fost ministru al energiei în 2014, timp de zece luni, anterior el lucrand tot în sectorul energetic, pentru companii private şi de stat. El a fost de asemenea ataşat la UE pe pro­bleme în domeniul energiei din partea Romaniei.

Fosta Electrica Muntenia Sud a fost vandută de statul roman în 2007, caştigătorii licitaţiei fiind italienii de la Enel, grup care şi-a făcut intrarea pe piaţa locală a energiei în 2005 prin achiziţia la pachet a fostelor Electrica Banat şi Dobrogea. Italienii au plătit 395 de milioane de euro pentru 50% din acţiuni, restul pană la 820 de milioane de euro, respectiv 67,5%, fiind o majorare de capital.