Mădălin Roşu, UNSAR: Peste 80% din daunele RCA sunt minore, sub 2.000 de euro, unde deplasarea constatatorului nu se justifică

Autor: Cristina Bellu 21.02.2017

Peste 80% din daunele acoperite de poliţe­le auto obligatorii (RCA) reprezintă avarii minore, sub 2.000 de euro, iar în aceste cazuri deplasarea unui reprezentant al companiei de asigurări pentru efectuarea constatării daunei nu se justifică, a afirmat Mădălin Roşu, responsabil pe segmentul auto în cadrul Uniunii Naţionale a Companiilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

„În cazul în care daunele sunt minore, atunci nu are sens din punct de vedere eco­no­mic deplasarea constatatorului. Dacă asigu­ră­torul ar merge după fiecare păgubit în par­te, atunci ar exista nişte creşteri foarte mari de cos­turi în zona de constatare şi implicit ma­jo­rări de prime. Sigur că există dorinţa de a lichi­da sau de a instrumenta un dosar de dau­ne cât mai rapid. Problema în jurul căreia au fost cre­ate mai multe discuţii ţine de res­pec­tarea sau nu a unor condiţii“, a explicat Mădălin Roşu.

Norma 39/2016 cunoscută sub denumirea şi de norma RCA prevede constatarea tu­turor bunurilor care pot fi avariate printr-un accident acoperit de poliţele RCA. În cazul în care în urma daunei autoturismul este ne­de­plasabil, acesta se duce într-un service unde se face o programare şi unde consta­tato­rul companiei de asigurări se deplasează pentru a stabili culpa.