Salariul mediu din telecom a urcat la 3.400 de lei net în 2016, dar este cu 38% sub cel din IT

Autor: Adelina Mihai 22.02.2017
Salariul mediu net în industria telecomunicaţiilor a ajuns la valoarea medie de 3.365 de lei net pe lună în 2016, în creştere cu doar 5% faţă de anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cu majorări salariale de numai 5% anul trecut, telecomunicaţiile se află printre sectoarele cu cele mai mici creşteri salariale din ultimul an, având în vedere că, la nivelul întregii economii, salariul mediu net a crescut cu 12% în 2016 faţă de anul anterior.

Totuşi, specialiştii în resurse umane spun că salariile din sectorul telecom vor continua să crească, însă numai pe specializările căutate, astfel încât operatorii – afectaţi de reducerea semnificativă a preţurilor pentru serviciile clasice – să se poată diferenţia de competiţie. Comparativ cu evoluţia salariilor din sectorul IT, veniturile salariale ale angajaţilor din telecom au rămas însă cu mult în urmă. Astfel, în 2016 salariul mediu în serviciile informatice a ajuns la o valoare medie de  5.474 de lei net pe lună (cu 38% mai mare decât cel din industria telecomunicaţiilor),  fiind în creştere cu 17% faţă de anul anterior.