Economistul şef al Băncii Transilvania şochează Europa cu o prognoză diferită total de restul analiştilor. Andrei Rădulescu îl contrazice pe preşedintele BCE Mario Draghi

Autor: Ştefan Stan 22.02.2017

Care este distanţa dintre Frankfurt şi Cluj-Napoca? 1.300 de kilometri sau 130 de puncte de bază, scrie Bloomberg.

Aceasta este diferenţa dintre prognoza medie asupra ratei depozitelor BCE în trimestrul al doilea din 2019 şi cea mai divergentă estimare din studiul Bloomberg.

Aceasta vine de la Andrei Rădulescu, un economist care urmăreşte Banca Centrală Europeană din munţii Transilvaniei. El prognozează că încă de la începutul primului trimestru al anului viitor vor creşte costurile de împrumut, şi nu susţine presupunerea preşedintelui BCE Mario Draghi că ratele vor rămâne mici pentru o perioadă îndelungată de timp.

Pentru zona euro, într-o perioadă când politica monetară este contestată cu ardoare, ar putea fi indicat să ţină un ochi şi pe părerile contrare. România nu foloseşte încă euro.

În martie 2016, când BCE a tăiat dobânda de referinţă la zero, nimeni nu a prognozat mişcarea. În septembrie 2014, când BCE a redus indicele de referinţă la 0,05%, numai 6 din 57 de economişti au prezis schimbarea.                             

Rădulescu, economistul şef de la Banca Transilvania, a fost în acel club.

”Sunt independent. Mereu am fost independent şi de multe ori în afara ariei de consens – şi am reuşit să înving consensul într-un mod pozitiv”, a spus el prin telefon pentru Bloomberg. ”Dacă economia prezintă o evoluţie în jurul potenţialului de creştere, iar inflaţia urcă, este o perioadă foarte bună pentru BCE să înceapă ciclul de normalizare”, a spus bancherul român.  

În afară de o mică „abatere” din 2011, ratele dobânzilor în cele 19 state din zona euro au avut mereu un trend descrescător în ultimii 8 ani.  Aceasta nu ar trebui să se schimbe până când programul de achiziţii de obligaţiuni de 2,28 trilioane de euro se va finaliza, în luna decembrie.  

Economistul român vede o creştere a preţurilor de consum în regiune la aproximativ 2% anul acesta şi anul următor, înainte să încetinească la 1,9% în 2019.