Austria vrea sa răsplătească firmele care angajează muncitori locali

Autor: Catalina Apostoiu 23.02.2017
Guvernul austriac a aprobat noi reglementări în domeniul ocupării forţei de muncă pentru a se asigura că muncitorii aflaţi deja în ţară au prioritate la angajare în faţa imi­granţilor din alte state UE.

Efortul legislativ are ca scop stăvilirea creşterii şomajului, relatează Reuters. Totuşi, planurile ar putea contraveni principiului UE al liberei circulaţii a persoanelor şi atrag astfel opoziţia autorităţilor de la Bruxelles.

Imigraţia pe piaţa muncii din Austria, în special dinspre ţările est-europene mai sărace, este în creştere de ani datorită salariilor şi beneficiilor sociale semnificativ mai mari din această ţară.

Şomajul din Austria este încă relativ scăzut, la 5,7%, însă se află în creştere constantă, iar guvernul ţării se con­fruntă în acelaşi timp cu o încetinire a creşterii economice. Potrivit noi­lor reglementări, cetăţenii UE deja aflaţi în Austria se vor bucura, împreună cu cetăţenii austrieci, de prioritate în faţa nou-veniţilor din afara ţării. „Acest lucru nu echivalează cu ostilitate faţă de străini. Nu-mi pasă de certificatul de naştere, însă vreau să rezolv o problemă cu care ne confruntăm în Austria“, a declarat cancelarul Christian Kern.

În conformitate cu noile regle­men­tări, guvernul va reduce la jumătate costurile non-salariale cu forţa de muncă timp de trei ani începând cu luna iulie pentru companiile care creează noi locuri de muncă şi angajează muncitori din Austria care-şi schimbă locurile de muncă sau sunt înregistraţi ca şomeri.  Măsurile vor costa 2 mld. euro şi vor contribui la crearea a 160.000 de noi locuri de muncă, a anunţat gu­vernul. Kern s-a declarat încrezător că va avea undă verde din partea autorităţilor de la Bruxelles.