Indicele BET sparge pragul de 8.000 de puncte, cel mai mare nivel din ianuarie 2008 încoace

Autor: Dan Grigore Ivan 23.02.2017

♦ Indicele bursier are plus 13% în 2017 ♦ Nuclearelectrica, cea mai bună evoluţie din componenţa BET, plus 33% ♦ Sunt aşteptate dividende mari.



Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni la Bucu­reşti, a spart ieri pragul de 8.000 punc­­te, evoluţie alimentată de creş­terea sem­nificativă a emitenţilor din sec­­torul energetic şi de utilităţi, alături de Ban­ca Tran­silvania (TLV) şi Fondul Pro­prietatea (FP).

Cea mai mare apreciere în 2017 din rândul componentelor indicelui a fost înregistrată de Nuclearelectrica (SNN) după ce acţiunile companiei energetice au crescut cu 33%, locul al doilea fiind ocupat de OMV Petrom (SNP), cu 16%. Podiumul este completat de Banca Transilvania după ce valoarea de piaţă a acesteia a ajuns la circa 10 miliarde lei, echiva­lentul unui avans de 15%.

„Creşterea este generată de aşteptările legate de politica de dividende. La companiile private se poate estima politica de dividend pornind de la istoric şi de la ce s-a întâmplat anul trecut, iar la companiile de stat, dividendul creşte la 90% din profitul net în baza unor decizii ale guvernului”, explică Rareş Nilaş, consultant pe pieţe de capital.

Pentru a depăşi nivelul din iulie 2007, indicele pieţei de capital de la Bucureşti trebuie să mai crească din acest moment cu cel puţin 35%, depăşind astfel pragul de 10.813 puncte – maximul istoric al referinţei bucureştene.