Populaţia şi firmele au depus cu 8% mai mulţi bani la bănci în ianuarie decat în ianuarie 2016

Autor: Anelis Baciu 24.02.2017

Depozitele persoanelor fizice şi companiilor la bănci au avansat cu 8%, pană la 270 miliarde de lei (60 mld. euro) în luna ianuarie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de BNR. Deşi depozitele s-au menţinut pe plus an la an, se observă o reducere a volumului eco­nomiilor cu 1,3% faţă de luna decembrie a anului trecut.

Contractarea depozitelor a fost determinată în principal de scăderea bonificaţiilor plătite de bancheri pană la sub 1%, în medie, dar şi de apetitul tot mai mare pentru consum, ca ur­mare a revenirii încrederii în economie. Totuşi, creşterea anua­lă a volumului depozitelor rămane o enigmă pentru specialişti.

Cea mai mare parte a depozitelor la bănci, aproximativ 70%, echivalentul a 184 miliarde de lei, sunt în monedă locală. Depozitele în lei au înregistrat în ianuarie un plus anual de aproape 10%.

Creşterea a fost susţinută atat de depozitele populaţiei, cat şi ale firmelor. Populaţia avea la bănci depozite în lei de 103,5 miliarde de lei, cu circa 11% mai mult decat în ianuarie 2016, în timp ce companiile aveau economii în lei de 81 miliarde de lei.