Indicii BET-FI şi BET-NG au ajuns la maximele din 2015

Autor: Dan Grigore Ivan 24.02.2017

Indicii BET-FI, ai cărui constituenţi sunt cele cinci SIFuri şi Fondul Proprietatea (FP), pre­cum şi indicele BET-NG, ce urmăreşte companiile energetice de la Bucureşti, au atins maximele din 2015, în con­textul în care piaţa de la Bu­cureşti traversează unul dintre cele mai bune înce­puturi de an din istoria sa.

Indicele BET-FI a ajuns la aproape 32.000 puncte, echi­va­lentul unei creşteri de 7,61% în 2017, iar trei din cei şase consti­tuenţi au crescut cu peste 9%. În acelaşi timp, in­dicele BET-NG a atins pragul de 682 puncte, în urma unei aprecieri de 16%, peste creş­terea de 13% a indicelui BET, referinţa bursei locale, după ce sectorul energetic a fost printre cele mai căutate de investi­torii interesaţi de piaţa de la Bucureşti.

Fondul Proprietatea (FP) are cea mai mare pondere în indicele BET-FI, respectiv 31,35%, iar valoarea sa de piaţă s-a apreciat cu 15,35% de la începutul acestui an, con­sem­nand cea mai puter­nică creştere din indicele BET-FI şi a cincea din indicele BET.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN), companie deţinută în proporţie de 82,49% de statul roman, s-au apreciat în aceeaşi perioadă cu peste 33%, pană la o valoare de piaţă de 1,9 mi­liarde lei, consemnand astfel a doua cea mai mare apreciere din indicele BET-NG, şi prima şi din indicele BET. Acţiunile Transgaz (TGN), transporta­to­rul naţio­nal de gaze, s-au apreciat doar în ultima lună cu peste 20% şi a raportat, con­form datelor preliminare, un profit net de 595,7 milioane lei, un avans de 22% faţă de 2015. Cotaţia acţiunii OMV Petrom (SNP), compania petrolieră cu cea mai mare pondere în indicele energetic BET-NG, respectiv 32,16%, a trecut de pragul de 0,3 lei, atingand astfel cel mai mare nivel de la sfarşitul lui 2015 încoace. Capitalizare bursieră a OMV Petrom (SNP) a ajuns la 17,1 miliarde lei (3,83 miliarde euro), fiind astfel cel mai va­loros emitent local de pe piaţa de capital de la Bucureşti.

La nivel mondial, sectorul ener­getic nu a mai oferit aceeaşi viteză de creştere ca aceea de la sfarşitul anului trecut, alimentată atat de pro­gra­mul economic şi fiscal al noului preşedinte ame­rican, Do­nald Trump, cat şi de înţele­ge­rile membrilor şi non-membrilor OPEC cu privire la în­ghe­ţarea concertată a pro­ducţiei de petrol.

De asemenea, sectorul financiar european şi american a încetinit ritmul de creştere în acest început de 2017, după ce instituţii financiare gigant precum Goldman Sachs, JPMorgan sau Bank of America s-au apreciat şi cu peste 30% de pe 8 noiembrie pană pe 30 decembrie 2016.