Cristian Covaciu, Directorul General IPEC, a fost desemnat Antreprenorul anului 2016 în România

Autor: Ştefan Stan 24.02.2017

Cristian Covaciu, fondatorul companiei IPEC, a fost desemnat câştigătorul competiţiei EY Entrepreneur Of The Year – România 2016. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alături de alţi 49 de lideri de business şi va reprezenta România în finala mondială EY World Entrepreneur Of The Year, de la Monte Carlo, din iunie 2017, potrivit unui anunţ al EY.

IPEC este unul dintre cei mai mari jucători din lume în domeniul produselor de menaj şi porţelan superior. Compania condusă de Cristian Covaciu, are un venit anual de peste 22 milioane EUR, 800 de angajaţi şi 250 de roboţi industriali. Cu aproximativ 40 de milioane de piese fabricate anual, IPEC este o companie care livrează la nivel global, din Japonia până în SUA.

În cadrul ceremoniei la care au participat peste 250 de reprezentanţi ai comunităţii de business, Daniel Dines, CEO UiPath, a primit titlul Emerging Entrepreneur Of The Year, iar Angela Achiţei, preşedintele Fundaţiei „Alături de voi” România, a primit titlul Social Entrepreneur Of The Year.

Daniel Dines a ţintit piaţa de robotics process automation (RPA). Soluţia UiPath RPA este proiectată să automatizeze procese cu volum şi grad de sofisticare variabile, de la operaţii call center, până la procese complexe din domeniul financiar. Compania a avut o creştere explozivă în 2016. De la 20 de angajaţi în Bucureşti, a ajuns la 120 de angajaţi în şapte ţări. Cifra de afaceri a crescut cu 600% faţă de 2015.

Angela Achiţei, de profesie asistent social, a fost primul angajat al fundaţiei „Alături de Voi” România. Util Deco este brand-ul sub care fundaţia a dezvoltat, în 2008, o întreprindere socială care are acum 70 de angajaţi, dintre care 36 cu dizabilităţi. Firma este organizată sub formă de unitate protejată cu ateliere în Iaşi, Constanţa şi Tg. Mureş şi este cea mai mare întreprindere socială din România. În 2015, a avut vânzări de aproape 6 milioane EUR.

Pentru prima oară în România, s-a decernat un premiu de excelenţă care recunoaşte afacerile de familie. Premiul Family Business Excellence Award i-a revenit familiei Buluc, care conduce grupul Farmexim, alcătuit din trei companii: Farmexim S.A., Help Net Farma S.A., Green Net S.A.

În 1990, Ovidiu Buluc a pus bazele primei unităţi pentru importul şi distribuiţia de medicamente din România. De la o companie cu un singur angajat şi fără un sediu propriu, Farmexim este astăzi cel mai mare grup de companii farmaceutice cu capital 100% românesc. Anul 2016 a fost încheiat cu o cifră de afaceri totală de 545 milioane de EUR. Ovidiu Buluc conduce businessul alături de fiicele sale: Isabelle Iacob şi Alina Barcaru. Isabelle este directorul Help Net, în timp ce Alina este director executiv al Farmexim.

 „Cei 50 de participanţi la EY Entrepreneur Of The Year România sunt antreprenori pentru care inovaţia nu este o realitate îndepărtată, ci un focus strategic. Sunt lideri în sectoarele lor de activitate, integrând tehnologii de ultimă generaţie sau sunt lideri în pieţe noi, create prin inovaţie tehnologică. În ziua de azi, când volatilitatea este mai mare ca niciodată, antreprenorii sunt cei care continuă să creeze valoare şi să rămână la fel de încrezători în echipă, afacere şi viitor,” a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Pentru selectarea câştigătorilor, juriul a examinat fiecare aplicaţie pe baza a şase criterii: spiritul antreprenorial, performanţa financiară, direcţia strategică, impactul asupra comunităţii, capacitatea de inovare şi integritatea personală.

Juriul care a ales câştigătorii din acest an în cadrul competiţiei Entrepreneur Of The Year – România 2016 a fost alcătuit din antreprenori şi profesionişti: Levente Hugo Bara- Director General Supremia Grup, Marius Ştefan- CEO Autonom Rent a Car, Ruxandra Hurezeanu-Director General Ivatherm, Dan Fărcăşanu- Director de Investiţii Resource Partners, Dragoş Petrescu- CEO Grupul City Grill.

La ediţia 2016 s-au înscris 60 de oameni de afaceri, dintre care 50 au rămas în competiţie. Companiile înscrise în concurs acoperă sectoare variate: de la industria alimentară şi producţia de biciclete, până la expertiză IT, servicii medicale şi publishing. Cele 46 de companii din care provin cei 50 de antreprenorii rămaşi în competiţie totalizează venituri de 535 milioane EUR, au 8.000 de angajaţi şi un număr mediu de 180 de angajaţi în 2015.

Cei şase finalişti la categoria EY Entrepreneur Of The Year au fost:

1)            Cristian Covaciu, IPEC

2)            Levente Szell, Agrosel

3)            Cristian Pandel, Christian’76 Tour

4)            Eliodor Apostolescu, Phoenixy

5)            Marcelus Suciu, Restaurantele Marty

6)            Piersante Savini, Savini Due

 

Cele trei premii acordate la categoria Emerging Entrepreneur Of The Year au fost:

1)            Daniel Dines, UiPath – câştigător al titlului Emerging Entrepreneur Of The Year

2)            Laurenţiu Bănescu, Fabrica de Bere Bună – locul al doilea

3)            Adrian Fako, 8000 Plus Design Solutions – locul al treilea

 

Cele trei premii pentru categoria Social Entrepreneur Of the Year au fost:

1)    Angela Achiţei, Fundaţia „Alături de voi” România – câştigătoarea titlului Social Entrepreneur Of The Year

2)    Raluca Ouriaghli, Ateliere Fără Frontiere – locul al doilea

3)    Mariana Rotariu, Pro Life Clinics – locul al treilea

Din 2014, competiţia EY Entrepreneur Of The Year, singura competiţie antreprenorială care se organizează la nivel global, are loc şi în România. EY Entrepreneur of The Year se organizează în 145 de oraşe din 60 de ţări de 30 de ani şi premiază antreprenorii pentru viziunea şi direcţia strategică cu care îşi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personală şi, nu în ultimul rând, pentru impactul pozitiv asupra comunităţii.