Sorin Mititelu, CEO al BCR Asigurări de Viaţă: Asigurările sunt percepute în România mai degrabă ca obligaţii decat ca soluţii necesare

Autor: Claudia Medrega 27.02.2017

Asigurările de viaţă sunt o piaţă relativ mică şi nu sunt în prim-plan pentru că, în general, asigurările sunt percepute în Romania mai degrabă ca nişte obligaţii decat ca nişte soluţii necesare, iar cea mai mare parte a pieţei asigurătorilor se adresează produselor obligatorii de tip RCA şi PAD, susţine Sorin Mititelu, CEO al BCR Asigurări de Viaţă.

"Dacă ar fi să ne uităm, cea mai parte a pieţei asigurărilor se adresează acelor produse obliga­torii de tip RCA şi PAD. Dacă le dăm la o parte, rămanem cu foarte puţin. Chiar şi asigu­rările de persoane, cele legate de credite, sunt percepute ca obligatorii, impuse de către bănci atunci cand acordă creditul", a declarat şeful BCR Asigurări de Viaţă la o conferinţă organizată de Finmedia la Predeal.

El a arătat că romanii şi-ar putea permite un pachet minim de asigurări de persoane de aproximativ 200 de lei/lună (din care 178 lei/lună pentru partea de protecţie), efortul financiar reprezentand circa 10% dintr-un salariu mediu net de 2.104 lei (salariu mediu brut de 3.000 de lei), în baza contextului economic din prezent. Pachetul minim de protecţie pe care şi-l poate permite un roman ar include asigurarea de sănătate de 100 lei/lună, asigurarea de viaţă la o valoare medie a creditului de 40.000 euro de 70 lei/ lună şi asigurarea accidente persoane de 100 lei/an (8,33 lei/lună), în opinia şefului BCR Asigurări de Viaţă.