Alimentaţia proastă şi stilul de viaţă sedentar îşi spun cuvântul: Tinerii din generaţia millennials sunt de patru ori mai predispuşi la cancer colorectal decât părinţii lor
Rata de cancer colorectal şi de colon în rândul generaţiie millennials creşte abrupt în Statele Unite, potrivit noilor date, pe fondul proastei diete şi a stilului de viaţă sedentar, care contribuie la apariţia mai deasă a bolii, scrie Financial Times.
Per total, rata de cancer colorectal a scăzut timp de decenii datorită testării persoanelor peste 50 de ani, dar în ultima perioadă se înregistrează o creştere a tinerilor care dezvoltă această boală, potrivit unui studiu.
O persoană care a fost născută în anii ’90 are de patru ori mai multe şanse să dezvolte cancer rectal şi de două ori mai multe să sufere de cancer de colon decât o persoană de 20-30 de ani din anii ’70, potrivit aceluiaşi studiu.
”Este o problemă reală şi extrem de periculoasă”, a spus Rebecca Segel, care a condus cercetările. Aceştia sunt oamenii în cea mai productive perioadă a vieţii lor, şi sunt de multe ori diagnosticaţi în etape mult mai târziu. Este un risc substanţial de mortalitate”, a adăugat ea.
”Dacă ne uităm la riscurile specifice cu care se confruntă persoanele între 20-30 de ani, acestea au scăzut ca intensitate în prima jumătate a secolului2 0, dar apoi au crescut cu fiecare generaţie”.
Deşi boala este mult mai puţin comună în rândul tinerilor decât în rândul celor mai bătrâni, cu aproximativ 1 caz la 100.000, Siegel a spus că incidenţa crescută ar putea indica rate mai ridicate în viitor.
Cancerul colorectal este a treia cauză de mortalitate în rândul femeilor în SUA din bolile canceroase, şi a doua în rândul bărbaţilor. În 2017 se va ajunge la un număr de peste 50.000 de morţi din cauza bolii în SUA.
Autorul studiului a spus că este necesară mai multă cercetare pentru a vedea care este motivul creşterii ratelor de îmbolnăvire în rândul tinerilor, dar că este o corelaţie cu rata crescută a obezităţii în SUA.