Camera de Comerţ Româno-Germană: Execuţia bugetară pe ianuarie arată scăderea încrederii consumatorului faţă de evoluţia ţării

Autor: Mediafax 02.03.2017
Execuţia bugetului general conso­lidat pe luna ianuarie 2017 indică o scădere a încrederii consumatorului faţă de evoluţia generală a României, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).
 
Execuţia bugetară pentru luna ianuarie 2017 arată o scădere a ve­ni­turilor cu aproximativ 6% (circa 24% scă­dere la colectarea de TVA) şi o creş­tere a cheltuielilor cu 3,5%. Cu toate a­cestea, s-a realizat un excedent bugetar.
 
„Dacă excludem o eventuală sincopă la colectare şi presupunem că la acest capitol nu s-a schimbat nimic semnificativ, interpretarea noastră este următoarea: dincolo de scăderea cu 1% a TVA-ului în ianuarie 2017 şi de eliminarea supraaccizei la combustibil şi a taxei pe stâlp, avem de-a face cu o scădere accentuată a creşterii consumului faţă de anul precedent, lucru care s-a făcut deja simţit în ultimile două luni ale anului trecut. Asta în paralel cu creşterea veniturilor populaţiei, ceea ce a dus la creşteri de în­ca­sări pe zona contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit. O posibilă cauză a acestui tip de comportament poate avea de-a face cu gradul de încredere al consumatorului faţă de evoluţia generală a României”, a declarat Anastasiu.
 
Anastasiu susţine că execuţia bugetară a lunii ianuarie 2017 nu face altceva decât să întărească temerea că bugetul naţional va avea greutăţi masive să se încheie în ţinta prevăzută de deficit, sub 3%, iar dacă se întâmplă acest lucru, întreaga economie şi cetă­ţenii românii vor avea de suferit.
 
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 şi se va majora la 3,9% din PIB în 2018.