VIDEO ZF Live. Remus Zamfirescu, Notarem: Apetitul de tranzacţii imobiliare începe să se apropie de nivelul din perioada de boom

Autor: Ştefan Stan 03.03.2017
Apetitul pentru tranzacţii din domeniul imobiliar începe să se apropie de nivelul din perioada de boom a pieţei, diferenţa fiind educarea clienţilor şi dispariţia specutalorilor, a declarat Remus Zamfirescu, Notarem, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Avem o creştere a tranzacţiilor, care vine ca urmare a unei creşteri în economie. Ca efect al acestui lucru se vede şi o creştere a preţurilor. Ne apropiem de perioada de dinainte de criză, de perioada de boom, dar ceva mai conştienţi faţă de acum 10 ani. Investitori sunt, s-au întors cei care au plecat, vin alţii noi. Majoritatea investitorilor au proiecte pe 3-5 ani“, a spus Zamfirescu.
 
Notarul susţine că trendul s-a schimbat faţă de acum zece ani, când terenurile se cumpărau doar pentru a fi vândute mai departe. „Cine achiziţionează un teren achiziţionează în vederea unei construcţii. Numărul terenurilor cumpărate doar pentru a fi speculate este mult mai mic decât acum 10 ani. Trendul este pentru imobile noi. Foarte mulţi dezvoltatori s-au axat pe programul Prima casă, care a ţinut pe linia de plutire piaţa imobiliară în ultimii ani. E un program bun pentru ambele părţi“, a explicat el. Totuşi, un plus remarcat de notar este că în ultimii 10 ani, din punctul de vedere al riscurilor, clienţii devin din ce în ce mai educaţi, de la cei care vor să achiziţioneze o locuinţă pentru ei până la cei care vor să facă afaceri în imobiliare. „Clienţii sunt mult mai educaţi, mai conştienţi de riscuri, vin cu temele făcute“.
 
„Din punctul de vedere al pieţei imobiliare, tranzacţiile sunt în creştere. Anul trecut, din actele instrumentate de mine, undeva la 20% au fost trei tranzacţii imobiliare, mă refer la vânzări. În subsidiar, multe dintre ele au fost cu credit ipotecar, cu finanţare, şi au implicat şi contracte de garanţie imobiliară, undeva la 40% din actele instrumentate“, a spus Zamfirescu. Potrivit acestuia, din punct de vedere legal, toţi notarii sunt egali. Spre deosebire de avocaţi, notarii nu reprezintă interesele uneia dintre părţi, reprezintă interesele tuturor părţilor. Procedurile notariale sunt complexe, nu se rezumă doar la tranzacţii imobiliare.
 
Remus Zamfirescu a explicat că în taxele notariale nu este vorba de onorariul notarului. Taxele notariale cuprind mult mai multe taxe, precum impozitul pe tranzacţia imobiliară, pe care notarii îl colectează în numele statului. „Dintr-un coş pe care clientul îl vede că îl lasă la notar, doar o parte din acea sumă este a notarului.“
 
Zamfirescu spune că primul lucru pe care ar trebui să îl facă un client este să-l lase pe notar să îşi facă treaba. „Este ca şi când mergem la medic, putem să ne documentăm de pe net sau cunoştinţe, dar când ajungem acolo e bine să îl lăsăm pe medic să pună diagnosticul. La fel şi la notar. Trebuie să fii cât se poate de deschis, să îi spui absolut tot, să înţeleagă ce vrei de fapt să faci“, a spus notarul. „De foarte multe ori clienţii nu sunt pregătiţi şi nu ştiu ce vor să facă exact. E importat să preiei informaţia de la ei şi să o transpui într-un limbaj juridic şi să le dai ce doresc“, a adăugat el.